Care este impactul stresului asupra sistemului imunitar al copiilor?

image

Stresul este considerat unul dintre flagelurile epocii în care trăim, a invadat toate sferele societății, de la muncă la familie, iar copiii nu sunt scutiți de această problemă. Părinții stresați pot transmite copiilor stresul lor și invers, într-un cerc vicios. Iar stresul poate afecta copiii - ca și adulții - pe mai multe planuri, de la comportament și emoții la sistemul imunitar. Descoperă mai jos care este impactul stresului asupra imunității copiilor.

Stresul și mecanismul acestuia

Stresul este o reacție fiziologică a organismului de a se adapta la diferite situații. Corpul secretă adrenalină, care face corpul mai prezent, mai eficient, mai plin de energie în situații provocatoare. Apoi crește nivelul de cortizol, hormonul stresului, care ajută la calmare, prin creșterea nivelului de glucoză din sânge. Stresul poate să fie benefic, pentru că ajută la supraviețuire, însă problema apare atunci când cei doi hormoni sunt secretați în cantități prea mari din cauza unui stres excesiv, repetat sau cronic. Adrenalina în exces provoacă stări de anxietate și furie, în timp ce un nivel mare de cortizol induce senzația de tristețe și nesiguranță. 

Consecințele stresului asupra copiilor

Secreția excesivă de adrenalină sau cortizol în creier poate avea impact direct asupra comportamentului copilului. Acesta își poate pierde încrederea în sine, să devină interiorizat, agresiv, furios, să-și piardă dorința de a se juca ori motivația de a face ce îi place. 

Stresul poate afecta în mod direct și sistemul imunitar. Secreția prelungită de cortizol poate modifica metabolismul și imunitatea și poate duce astfel la dezvoltarea bolilor cronice, autoimune, precum și la tulburări mintale, ca depresia și tendințele suicidare, și tulburări de somn. Având în vedere că, la cei mici, creierul nu este pe deplin dezvoltat, stresul poate afecta acest organ provocând apariția dificultăților de concentrare și învățare.

Stresul și imunitatea copiilor

Prevenția este una dintre cele mai bune metode prin care poți gestiona numeroase aspecte din viața cotidiană. Este valabil și pentru stres. O mai bună comunicare, încurajarea, ascultarea și recunoașterea dificultăților prin care trece și organizarea vieții sale astfel încât să poată fi evitate micile surse de stres zilnic sunt numai câteva moduri prin care îl poți ajuta pe cel mic. În plus, este important să îl ajuți să aibă un bun sistem imunitar.

Asigură o alimentație echilibrată

Aceasta înseamnă o dietă care să conțină toți nutrienții esențiali pentru buna dezvoltare a sistemului imunitar, respectiv fructe și legume proaspete, cereale, leguminoase bogate în fibre, vitamine și minerale. Dacă, din diverse motive, nu este posibil acest lucru, poți apela la vitamine imunitate copii, după ce, în prealabil, ai cerut și sfatul medicului pediatru. Acestea sunt o metodă de cresterea imunitatii rapid, iar cele mai eficiente pentru sistemul imunitar sunt cele care conțin vitamina C și vitamina D. De asemenea, din alimentație nu trebuie să lipsească acizii grași esențiali Omega-3 și 6, cu rol antiinflamator. Limitează consumul de produse procesate, care conțin sare, zahăr și grăsimi în exces, pentru că pot epuiza sistemul imunitar. 

Asigura echilibrul florei intestinale

Peste 70% din sistemul imunitar este concentrat la nivel intestinal. Un dezechilibru al florei din această zonă duce adesea la o alterare a peretelui intestinal, unde se află celulele sistemului imunitar. Consumul de alimente ce conțin prebiotice și probiotice, precum și suplimentele pot ajuta la echilibrarea florei intestinale.

Asigură un ritm de viață sănătos

Lipsa somnului și stresul slăbesc sistemul imunitar. Organele se regenerează în timpul somnului, de aceea este esențial ca cel mic să aibă un somn de calitate. De asemenea, activitățile fizică sunt benefice deoarece stimulează toate organele și favorizează eliminarea toxinelor. 

Copiii pot fi stresați din multiple motive, printre cele mai frecvente fiind problemele familiale, noțiunea de performanță omniprezentă și exigențe prea mari din partea celor din jur, relațiile și comparațiile cu alții, educația prin frică, dar și factorul genetic. Cei mici sunt mult mai vulnerabili la stres decât adulții, dar sprijinul psihologic și un sistem imunitar puternic îi poate ajuta să facă mai bine față provocărilor de zi cu zi.

Sursa foto: Freepik