Boli de inim─â cu care se pot confrunta adolescen╚Ťii ╚Öi cum le depistezi

Dac─â ai observat c─â adolescentul s─â se pl├ónge de dureri ├«n piept, ├«n mod constant, atunci este posibil ca acesta s─â sufere de o boal─â cardiovascular─â. ╚śi ce altceva poate face ca inima unui p─ârinte s─â stea ├«n loc, dec├ót atunci c├ónd copilul lui ├«i spune c─â are dureri ├«n piept?

image

Totu╚Öi, aceste tipuri de dureri pot ascunde ╚Öi alte lucruri sau afec╚Ťiuni ╚Öi nu sunt cauza doar unei boli cardiovasculare. Din acest motiv, cel mai bine este s─â consul╚Ťi un medic cardiolog care ├«╚Ťi va confirma dac─â este cazul s─â te ├«ngrijorezi sau nu.

Bolile cardiovasculare sunt afec╚Ťiuni ale inimii ╚Öi vaselor de s├ónge ╚Öi de cele mai multe ori sunt considerate a fi afec╚Ťiuni ale persoanelor ├«n v├órst─â. ├Än ciuda acestui fapt, acestea sunt destul de frecvent ├«nt├ólnite ├«n r├óndul copiilor, adolescen╚Ťilor sau tinerilor, ceea ce ├«nseamn─â c─â acestea pot ap─ârea la orice v├órst─â.

De cele mai multe ori, tinerii, ├«n special adolescen╚Ťii, nu con╚Ötientizeaz─â c─â sunt predispu╚Öi la asemenea riscuri ╚Öi nu iau m─âsuri pentru a preveni bolile cardiovasculare.

Pentru a le preveni cel mai bine este să fii informat despre ce înseamnă și care sunt simptomele acestora, pentru a le putea depista la timp.

Ideal ar fi ca, inclusiv adolescen╚Ťii ╚Öi tinerii s─â efectueze controale de rutin─â, periodic, pentru a se asigura c─â totul este ├«n regul─â cu s─ân─âtatea lor. De cele mai multe ori, preven╚Ťia este mai pu╚Ťin costisitoare dec├ót tratamentul ╚Öi cu siguran╚Ť─â, mai pu╚Ťin dureroas─â.

Obezitatea ╚Öi supraponderabilitatea sunt unele dintre cele mai comune cauze care pot produce boli de inim─â, ├«n special ├«n r├óndul adolescen╚Ťilor dar ╚Öi consumul de alimente de tip fast food, alcool, tutun sau o alimenta╚Ťie nes─ân─âtoas─â ╚Öi lipsa mi╚Öc─ârii.

Stresul este, de asemenea, un factor care contribuie la apari╚Ťia bolilor cardiovasculare dar ╚Öi stilul de via╚Ť─â dezordonat, precum somnul insuficient sau lipsa activitatiilor fizice.

Atunci c├ónd vorbim despre copii sau adolescen╚Ťi unele dintre cele mai comune afec╚Ťiuni sunt cele congenitale ─ârecum defectul septal atrial, defectul septal ventricular, tetralogia Fallot, etc.) iar semnele acestor afec╚Ťiuni sunt foarte pu╚Ťin evidente.

Dac─â, de obicei la adul╚Ťi durerea ├«n zona toracic─â indic─â mai degrab─â o boal─â cardiovascular─â, ├«n r├óndul copiilor sau adolescen╚Ťilor cauzele pot  fi  diverse.

Simptomele bolii de inim─â la copii ╚Öi adolescen╚Ťi

Pentru a depista o eventuală boală de inimă a copilului tău, înainte de a merge la medic, observă dacă acesta are unele dintre următoarele simptome:

- O nuan╚Ť─â alb─âstruie a pielii, ├«n special ├«n jurul gurii (cianoz─â) , ├«n special atunci c├ónd acesta face efort ├«n timpul alergatului, pl├ónsului, tusei sau suptului, la sugari;

- Respira╚Ťie dificil─â;

- Oboseal─â;

- Grea╚Ť─â;

- Transpira╚Ťii reci;

- Edeme ale membrelor;

- Retard ├«n cre╚Ötere ╚Öi dezvoltare;

- Agita╚Ťie;

- Durerea ├«n piept dureaz─â mai mult de 3-5 zile ╚Öi se repet─â;

Pentru a evita orice suspiciune cea mai bun─â metod─â este s─â ├«╚Ťi duci copilul la controale periodice de rutin─â, pentru c─â, infactul de miocard poate surveni chiar la v├órsta de 20 de ani, dac─â nu este depistat la timp.

image