Boli de inimă cu care se pot confrunta adolescenții și cum le depistezi
Dacă ai observat că adolescentul să se plânge de dureri în piept, în mod constant, atunci este posibil ca acesta să sufere de o boală cardiovasculară. Și ce altceva poate face ca inima unui părinte să stea în loc, decât atunci când copilul lui îi spune că are dureri în piept?
Totuși, aceste tipuri de dureri pot ascunde și alte lucruri sau afecțiuni și nu sunt cauza doar unei boli cardiovasculare. Din acest motiv, cel mai bine este să consulți un medic cardiolog care îți va confirma dacă este cazul să te îngrijorezi sau nu.
Bolile cardiovasculare sunt afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge și de cele mai multe ori sunt considerate a fi afecțiuni ale persoanelor în vârstă. În ciuda acestui fapt, acestea sunt destul de frecvent întâlnite în rândul copiilor, adolescenților sau tinerilor, ceea ce înseamnă că acestea pot apărea la orice vârstă.
De cele mai multe ori, tinerii, în special adolescenții, nu conștientizează că sunt predispuși la asemenea riscuri și nu iau măsuri pentru a preveni bolile cardiovasculare.
Pentru a le preveni cel mai bine este să fii informat despre ce înseamnă și care sunt simptomele acestora, pentru a le putea depista la timp.
Ideal ar fi ca, inclusiv adolescenții și tinerii să efectueze controale de rutină, periodic, pentru a se asigura că totul este în regulă cu sănătatea lor. De cele mai multe ori, prevenția este mai puțin costisitoare decât tratamentul și cu siguranță, mai puțin dureroasă.
Obezitatea și supraponderabilitatea sunt unele dintre cele mai comune cauze care pot produce boli de inimă, în special în rândul adolescenților dar și consumul de alimente de tip fast food, alcool, tutun sau o alimentație nesănătoasă și lipsa mișcării.
Stresul este, de asemenea, un factor care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare dar și stilul de viață dezordonat, precum somnul insuficient sau lipsa activitatiilor fizice.
Atunci când vorbim despre copii sau adolescenți unele dintre cele mai comune afecțiuni sunt cele congenitale ărecum defectul septal atrial, defectul septal ventricular, tetralogia Fallot, etc.) iar semnele acestor afecțiuni sunt foarte puțin evidente.
Dacă, de obicei la adulți durerea în zona toracică indică mai degrabă o boală cardiovasculară, în rândul copiilor sau adolescenților cauzele pot fi diverse.
Simptomele bolii de inimă la copii și adolescenți
Pentru a depista o eventuală boală de inimă a copilului tău, înainte de a merge la medic, observă dacă acesta are unele dintre următoarele simptome:
- O nuanță albăstruie a pielii, în special în jurul gurii (cianoză) , în special atunci când acesta face efort în timpul alergatului, plânsului, tusei sau suptului, la sugari;
- Respirație dificilă;
- Oboseală;
- Greață;
- Transpirații reci;
- Edeme ale membrelor;
- Retard în creștere și dezvoltare;
- Agitație;
- Durerea în piept durează mai mult de 3-5 zile și se repetă;
Pentru a evita orice suspiciune cea mai bună metodă este să îți duci copilul la controale periodice de rutină, pentru că, infactul de miocard poate surveni chiar la vârsta de 20 de ani, dacă nu este depistat la timp.