Cum trebuie îngrijit un nou-născut prematur?

Venirea pe lume a unui copil este unul dintre cele mai frumoase și așteptate momente pentru părinți, însă pot exista și situații nedorite, când bebelușul se naște înainte de termen. Copiii născuți prematur, mai devreme de 36 de săptămâni de sarcină, au nevoie de îngrijiri speciale, pentru a se adapta la viața extrauterină, deoarece se confruntă adesea cu probleme – cele mai grave sunt respiratorii, plămânii lor fiind insuficient dezvoltați.

image

Sindromul de detresă respiratorie acută prin deficit de surfactant este o afecțiune respiratorie foarte severă și frecvent întâlnită la nou-născuții prematuri. Problema apare atunci când plămânul nu produce suficient surfactant – o substanță alcătuită din proteine și grăsimi, care menține funcția normală a plămânului. În mod normal, o cantitate suficientă de surfactant începe să fie produsă de făt după săptămâna 34 de sarcină. Dacă nou-născutul vine pe lume prematur, atunci plămânii lui nu sunt capabili să funcționeze normal.

Există însă și situații excepționale, când bebelușul nu se naște prematur, dar suferă de sindromul de detresă respiratorie. Riscul este mai mare la bebelușii născuți de mame care au diabet zaharat, dar și pentru cei cu greutate mică la naștere sau care au plămânii insuficient dezvoltați.

Pentru a preveni eventuale complicații care pot pune în pericol viața bebelușului, nașterea ar trebui să aibă loc într-o maternitate care oferă servicii complete, integrate, disponibile la orice oră din zi și din noapte. De asemenea, este important ca micuții care vin pe lume să beneficieze de cele mai bune îngrijiri într-o secție de neonatologie modernă, oferite de o echipă medicală experimentată.

La Spitalul Clinic SANADOR, nou-născuții prematuri și cei care vin pe lume cu diferite probleme de sănătate primesc îngrijiri medicale specializate în Secția de Terapie Intensivă Neonatală. Aceasta este dotată cu aparatură performantă, modernă, dar și cu medicație specifică, spre exemplu surfactant pentru bebelușii cu sindrom de detresă respiratorie. Echipa medicală, care monitorizează în mod constant nou-născuții, este formată din medici cu vastă experiență și din personal bine pregătit în domeniul neonatologiei și terapiei intensive neonatale.

Secția de Neonatologie din Spitalul Clinic SANADOR asigură bebelușilor nu doar îngrijirile necesare imediat după naștere, ci și consulturi interdisciplinare și servicii de screening – auditiv și metabolic extins. Femeile care aleg să nască la Maternitatea SANADOR beneficiază de cazare în sistem rooming-in, cu nou-născutul. Astfel, mămicile se pot ocupa de micuții lor chiar din primele clipe și primesc consiliere specializată pentru alăptare și îngrijirea nou-născutului, astfel încât, imediat după externare, se vor descurca mult mai ușor cu bebelușul.