Povestea copilului născut cu cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului

Venirea pe lume a unui copil este cu siguranță cel mai fericit moment din viața părinților. Însă, cum să reacționezi atunci când puiului tău i se pune un diagnostic sec și rece, care îi va schimba viața pentru totdeauna?

image

Anastasia a avut cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului atunci cand s-a născut. Acele câteva minute în care copila nu a avut suficient oxigen i-au schimbat destinul irevocabil. Pe parcursul sarcinii totul părea perfect, părinții luând chiar decizia de a conserva celulele stem din cordonul ombilical, deși erau siguri că nu le vor folosi niciodată.

Hotărârea lor avea să se schimbe însă repede, după ce la 5-6 luni de la nașterea fetiței au observat că aceasta nu se dezvolta la fel ca ceilalți copii de vârsta ei. Nu își ținea bine capul și utiliza și folosea mai ales mâna stângă pentru a apuca diverse obiecte, în timp ce cea dreaptă era ținută cu pumnul încleștat.  Au urmat mai multe seturi de analize și un RMN diagnosticul fiind de tetrapareză cerebrală infantilă. „La început nu puteam accepta că ni se poate îmtâmpla nouă una ca asta și nici ei. De ce noi, de ce Anastasia? Sunt câteva întrebări la care nu o să ne răspundă nimeni niciodată. După o perioadă de negație și întrebări inutile am început să căutăm informații, rezolvări, păreri, familii în aceeași situație, minuni și îngeri“, povestește mama Anastasiei.

Vezi și: Ce trebuie să ştii despre retinopatia de prematuritate

Transfuzia de celule stem, singura soluție

Deși la început li s-a indicat să facă fizioterapie, rezultatele s-au lăsat mult așteptate. Atunci, li s-a recomandat să încerce o soluție nouă, care este încă în stadiul de studiu, transferul de celule stem. Întrucât conservaseră celulele din cordonul ombilical, Anastasia a devenit primul copil român tratat cu celule stem. Având sprijinul firmei care a recoltat celulele, intervenția a fost realizată în Polonia. Fetița a făcut progrese. Mănâncă mai bine și rostește mult mai multe silabe. Partea motorie este mai greu de recuperat, dar părinții nu și-au pierdut speranța că micuța lor își va reveni complet. „Într-o zi, lupta noastră o să devină lupta ei și curajul ni-l dă ea când râde, ne strigă, încearcă să explice, face lucruri noi, se joacă, ascultă, privește, analizează. Anastasia e puterea noastră și noi suntem a ei“, mărturisește mama fetiței.