Cariile dentare la copii. O problema ce nu trebuie ignorata

1 cariile dentare la copii jpg jpeg

Nu multi parinti se gandesc la consecinte cand observa ca dintii de lapte se cariaza. Ignorand cariile dentare la copii, acestia grabesc aparitia problemelor de sanatate dentara la cei mici.

Din pacate, cariile dentare la copii sunt extrem de frecvente in ultimii ani, din cauza alimentatiei bogate in dulciuri. Stomatologii trag un semnal de alarma cand vine vorba despre dintii celor mici si sugereaza parintilor sa nu neglijeze controalele periodice la dentist, inca de la varsta de 12 luni. Sanatatea dintilor de lapte este foarte importanta, exista si o ramura a medicinii dentare dedicata, ce poarta numele pododontie – vizeaza tratamentul dintilor temporari (dinti de lapte) si tratamentul dintilor permanenti tineri (dinti abia erupti).

Cariile dentare la copii: de ce apar

Cele mai frecvente cauze de aparitie a cariilor atat la copii, cat si la adulti, au la baza o specie de bacterii: Streptococcus mutans. Aceste microorganisme ridica aciditatea din cavitatea bucala si contribuie la scaderea calciului si a fosfatilor din structura smaltului dentar si din dentina. Pur si simplu, bacteriile „mananca“ substantele minerale care protejeaza dintele.

Acestea sunt ajutate de resturile de alimente din gura. Streptococii se hranesc cu carbohidratii ramasi in cavitatea bucala, iar puterea lor daunatoare creste daca periajul dentar lipseste cu desavarsire ori se efectueaza incorect sau insuficient si, in plus, nu se utilizeaza ata dentara.

Atentie!

Microorganismele in cauza nu se gasesc, nativ, in flora normala a bebelusilor. Se crede ca adultii ii contamineaza pe cei mici cand intra in contact cu acestia, prin sarut pe frunte, manute, obraji ori prin „igienizarea“ tetinei celui mic cu gura sau hranindu-l cu aceeasi lingura cu care mananca.

Lipsa fluorului duce la aparitia cariilor

In primii ani de viata, este bine ca cei mici sa isi spele dinti cu pasta de dinti cu adaos de fluor, deoarece are efecte de indepartare a placii bacteriene si reduce riscul de carii. Adesea, pentru ca este acuzat ca este o substanta toxica pentru organism, parintii ezita sa foloseasca produse imbogatite cu fluor pentru curatarea dintilor.

De asemenea, dulciurile oferite des celor mici si rutina deficitara de igienizare a cavitatii bucale si dintilor sunt de vina pentru aparitia cariilor la copii.

Cele mai eficiente masuri de prevenire

Ca sa mentii integritatea dintilor de lapte, parintii sunt obligati sa:

- programeze vizite periodice la dentist, incepand cel mai tarziu la varsta de 12 luni;

-ii asigure copilului o alimentatie echilibrata, bazata pe fructe si legume si mai putin pe dulciuri;

-il invete pe cel mic sa se spele pe dinti corect si sa il supravegheze in acest sens pana spre varsta cand merge la scoala;

-sa analizeze saptamanal starea de sanatate a dintilor si sa solicite ajutorul unui stomatolog, cand observa linii orizontale, albicioase. Si mirosul urat al gurii poate trada eventuale probleme dentare.

Citeste mai multe despre cariile dentare la copii:

Ingrijirea corecta a danturii celor mici de la A la Z

Obiceiuri periculoase care afecteaza smaltul dintilor