Trucuri ca să-i meargă bine la examen

1 2 jpg jpeg

Este oarecum normal să fie nervos înaintea unui examen. Dar dacă această stare îl împiedică să-şi amintească materia învăţată şi nu poate rezolva subiectele, este timpul să iei măsuri. Dacă nu reuşeşte să treacă peste teamă şi nu se poate concentra asupra examenului, învaţă-l să folosească stresul în avantajul său.

Explică-i că se poate întâmpla să greşească, fără ca acest lucru să însemne neapărat că va pica examenul. Atitudinea lui ar trebui să fie una de încredere în cunoştinţele acumulate şi în capacitatea sa de a trece cu bine examenul.

Învaţă-l să-şi organizeze timpul

Dacă este bine pregătit, emoţiile vor fi mult mai puţine. De aceea, îl poţi ajuta să se organizeze pentru a avea timp să treacă prin toată materia şi să facă apoi o recapitulare. Sugerează-i să-şi noteze la vedere datele examenelor şi, în cazul în care are mai multe, să-şi planifice zilele pe care le alocă pentru studiul fiecărei materii.

Este bine să acorde mai mult timp pentru studiul subiectelor la care întâmpină cele mai mari probleme. Probabil cu cât este mai mare, cu atât va fi mai reticent în a te lăsa să-l ajuţi la învăţat sau la recapitulat. Încearcă totuşi să faceţi o recapitulare săptămânală la materia învăţată până atunci.

Asigură-i un mediu liniştit

Somnul suficient şi mesele consistente sunt foarte importante pentru succesul său la examen. Dacă este epuizat în ziua testului, faptul că a petrecut ultimele nopţi învăţând nu-i va folosi la nimic. Nu se va putea concentra şi nu-şi va mai aminti mare lucru din materie.Lasă-i timp şi pentru relaxare. În afară de nopţile pierdute, câte o pauză de la învăţat este benefică pentru încărcarea bateriilor.

Nu trebuie presat

Nu are nevoie de stres suplimentar şi din partea ta. Teama de eşec şi presiunea constantă la care îl supui nu fac altceva decât să-l copleşească. Dacă adaugi şi emoţiile mari, rezultatele sale nu vor fi cele sperate.

Nu-i lăsa impresia că dacă nu promovează examenul va fi sfârşitul lumii. Chiar dacă pică examenul, va avea şansa să îl dea din nou şi nimeni din familie nu ar trebui să facă din asta o tragedie. Încurajează-l şi asigură-l că se va descurca.

Ce să facă în ziua testului

Asigură-te că ia un mic dejun uşor. Ouăle şi cerealele cu lapte îi vor da energie pentru câteva ore, aşa că sunt variantele recomandate. „Ai muncit foarte mult, ai făcut tot ce a depins de tine” şi „Linişteşte-te, este doar un test” sunt câteva dintre încurajările de care are nevoie înainte de a intra în sala de examen.

Condu-l la şcoală dacă vrea şi asigură-te că aveţi timp suficient să ajungeţi, pentru a nu-l stresa suplimentar cu ideea că va rata examenul.

În timpul examenului

Iată ce ar trebui să facă odată ce a primit subiectele:

- Să citească cerinţele exerciţiilor cu atenţie, pentru a înţelege ce i se cere. - Chiar dacă i se pare că la prima citire a subiectelor nu ştie nimic, trebuie să se adune şi să se gândească bine la rezolvare. Pe măsură ce îşi va aminti ce trebuie să scrie, va deveni mai încrezător şi mai liniştit. - Să-şi planifice timpul în funcţie de dificultatea exerciţiilor. - Să înceapă mai întâi cu ceea ce ştie şi apoi să treacă la ce i se pare mai dificil. - Să se concentreze asupra testului şi să rezolve exerciţiile fără să se grăbească. - Când nu se mai poate concentra, să numere până la zece şi să respire profund de câteva ori. Înainte să predea lucrarea, trebuie să o revadă pe toată. Poate îşi dă seama că a făcut o greşeală sau poate observă că a sărit peste un exerciţiu. - După test vine momentul concluziilor. Dacă este nemulţumit de rezultat, nu este cazul să-l mai cerţi şi tu.