Ce este criza adolescenţei şi cum poate fi depăşită

Cum pandemia a complicat vieţile tuturor, adaptarea a noua normalitate a fost o provocare mai ales pentru adolescenţi. În această perioadă dificilă, este bine să-i oferi adolescentului tău sprijinul emoţional de care are nevoie.

image

Frustrări, temeri, mânie, anxietate, tristeţe – toate creează un amalgam de trăiri care pot duce la izbucniri din partea adolescentului tău. O uşă trântită, o criză de furie, răspunsuri răstite sunt doar câteva din semnele tipice ale sosirii adolescenţei furtunoase. Sunt doar modalităţi prin care el îşi poate face cunoscute dorinţele. În lipsa manifestărilor impulsive, adună multe frustrări care pot conduce la stări de depresie. Din acest motiv, apariţia unor tendinţe agresive este normală în încercarea adolescentului de a accepta toate schimbările prin care trece, pe care nu le înţelege, dar şi ceea ce nu se întâmplă întotdeauna aşa cum ar vrea el. Ceea ce poţi face, ca părinte, este să-l ajuţi să înţeleagă modificările emoţionale cu care trebuie să se confrunte.

„Dacă vrem ca adolescenţii noştri să fie mai disciplinaţi şi mai responsabili, trebuie să le dăm şansa de a face alegeri şi de a conştientiza faptul că există limite. E bine să creionăm aceste limite cât mai devreme, pentru că se prefigurează multe probleme – maşini, întâlniri, băuturi, petreceri; cu unele dintre ele poate v-aţi confruntat deja şi ele devin tot mai serioase, pe măsură ce copilul creşte.‟ (sursă: „Inteligenţa emoţională în educaţia copiilor‟, de Maurice J. Elias, Steven E. Tobias, Brian S. Friedlander, Editura Curtea Veche)

Rămâi un model pentru el

În ciuda reacţiilor lui, adolescentul te percepe în continuare ca pe un model de urmat, chiar dacă îţi vine greu să crezi sau nu recunoaşte asta de faţă cu tine. De cele mai multe ori, tinde să te pună la încercare ca să-ţi vadă limitele. Intenţionat sau nu, te sfidează de câte ori are ocazia sau devine rebel. Ceea ce aşteaptă din partea ta este o reacţie rapidă şi fermă. Prin urmare, cea mai bună metodă de a-i face faţă este să-ţi controlezi mânia şi să nu laşi să te înfurie comportamentul lui agresiv. Evită să-l contrazici, pentru că nu vei face altceva decât să te enervezi. Surprinde-l prin calmul şi disponibilitatea ta de a-l asculta. Fii deschis să-i dai  răspunsuri sau sugestii de rezolvare a problemele lui. Este posibil să nu-ţi mulţumească sau să nu-ţi arate că i-ai fost de ajutor, dar îi vei câştiga încrederea.

Alege-ţi cu grijă cuvintele

Întocmai gestionării crizelor de plâns din copilărie, vestitele tantrumuri, evită şi în cazul crizelor de a adolescenţă să-l abordezi cu vorbe ca: „Linişteşte-te! Nu e mare lucru!‟. Va crede că nu-l înţelegi. Mai bine ar fi să aştepţi până se linişteşte singur. Asigură-l că pentru tine este important ceea ce i se întâmplă şi că eşti gata să discuţi despre asta cu el. Evită să-l învinovăţeşti. Nu-i vei fi de niciun folos. Dacă îi vorbeşti pe un ton superior sau luând apărarea celor cu care se află în conflict, se va simţi respins de tine şi se va închide şi mai mult în sine. Încearcă să descoperi toate faţetele problemei şi ascultă-l cu multă atenţie şi răbare. În caz că se comportă agresiv când nu-i reuşeşte ceva,  lasă-l să se descarce. Nu vrea să-ţi spună nimic depre cele întâmplate? Nu-l sâcâi cu întrebări, evită să faci presupuneri şi să-l cerţi. Explică-i că ai trecut şi tu cândva prin ceva similat şi convinge-l că poate avea încredere în tine.

Citeşte şi: Ce modele mai au adolescenţii

Poate fi nevoie de psiholog

Este posibil să ţi se pară absurd ca un străin să ştie mai bine decât tine ce e în mintea şi în sufletul propriului adolescent. Totuşi, nu poţi afla toate motivele schimbărilor lui bruşte de dispoziţie. Fiind dinafara familiei, psihologul îi va inspira mai multă încredere tânărului căruia nu-i va fi teamă să i se confeseze. Nu te poţi aştepta să apară peste noapte o îmbunătăţire a comportamentului lui, dar de la un psiholog va afla răspunsuri la dilemele sale şi-l va tempera în timp.

alte Sfaturi pentru părinţi

Nu-l certa în public. Îl va face să se simtă de parcă nu este în stare de nimic. Poate nu-ţi sunt pe plac pasiunile lui, dar are propriile abilităţi.

Înţelege-i pasiunile. Încearcă să discuţi cu el despre activităţile pe care le poate face cu prietenii, cum ar fi sportul în aer liber.

Lasă-l să-ţi vorbească doar când vrea. Este mai bine să-i fii confident şi să-i accepţi secretele. Rămâi aproape la nevoie.