Cum vorbeşti cu copilul tău adolescent despre sex

1 2 jpg jpeg

Deşi ideea de sex este prezentă peste tot în jur, multor adulţi nu le vine uşor să discute acest subiect cu copiii lor. Cum vorbeşti cu copilul tău adolescent despre sex?

Specialiştii sunt de părere că părinţii nu trebuie să aştepte un moment anume, ci să fie permanent pregătiţi pentru conversaţii de acest gen cu copiii lor. Întrebările şi curiozităţile copiilor în ceea ce priveşte sexul se înmulţesc la pubertate, mai ales în jurul vârstei de 12 ani, spun psihologii, aşa că e un moment potrivit ca părinţii să înceapă să le vorbească despre sex şi cum este conectat cu dragostea - şi mai ales cu responsabilitatea.

Cum vorbeşti cu copilul tău adolescent despre sex? Profită de anumite momente!

„Nu ştiu de unde să încep discuţia!”, se plâng mulţi dintre părinţii de adolescenţi. Nu trebuie să cauţi cu disperare cel mai bun moment, sfătuiesc specialiştii. De exemplu, un clip muzical în care doi tineri se ţin de mână şi se sărută poate constitui un moment potrivit pentru ca părintele să pornească o discuţie cu adolescentul.  Întreabă-l ce părere are despre povestea prezentată şi dacă ştie pe cineva care să fi trăit aşa ceva.

Fii direct

Concis, vorbeşte-i despre bolile cu transmitere sexuală şi despre importanţa protecţiei şi fii obiectiv în ceea ce priveşte riscurile sexului neprotejat. Chiar dacă nu ţi-e uşor să ai această discuţie, gândeşte-te că e mai bine ca tânărul să afle de la tine toate feţele situaţiei înainte să fie implicat în ea.

Ascultă-ţi copilul

Nu te apuca să-i ţii prelegeri despre cum era sexul pe vremea ta şi nici nu-l descuraja să facă sex. Ascultă cu atenţie ce are de spus, de ce se teme, ce întrebări sau îngrijorări are şi răspunde-i păstrând un ton calm.

Recunoaşte când nu ştii ceva

Dacă primeşti o întrebare care te surprinde şi nu ştii ce să răspunzi, poţi să cauţi răspunsuri pe internet, alături de adolescentul tău. Nu te impacienta, nu ridica tonul şi nu fii mai solemn decât trebuie: e bine ca fiul sau fiica ta să înţeleagă că sexul este şi el parte din viaţă, un subiect despre care se poate discuta fără efuziuni inutile.

Nu fugi de discuţiile despre sex

Specialiştii consideră că e bine să îi spui adolescentului tău că poate conta pe tine de câte ori are întrebări sau îşi face griji în legătură cu anumite aspecte. Când se deschide în faţa ta, nu-l critica dacă nu eşti de acord cu ceva, ci vorbeşte-i cu blândeţe. Mulţumeşte-i că a venit la tine să discute despre subiectul respectiv şi dezbateţi-l împreună.

Cum faci faţă întrebărilor serioase?

În cazul în care adolescentul te întreabă de unde ştie când e momentul potrivit pentru sex, îi poţi spune că nu are de ce să se grăbească. Sexul e o activitate recomandată adulţilor şi care implică anumite responsabilităţi, deci e bine să ia în calcul alte genuri de exprimare a afecţiunii, precum sărutul, atingerile, îmbrăţisările.

Dacă îţi spune că e presat de partener să facă sex (situaţie care ar putea fi valabilă mai ales în cazul fetelor) sau de cercul de prieteni, lămureşte-l că nu trebuie să facă nimic din obligaţie şi nici de frică, ci doar dacă simte că într-adevăr îşi doreşte. Mai ales dacă eşti părinte de băieţi, explică-le ferm că un refuz din partea partenerei trebuie luat ca atare - „nu” înseamnă „nu”.

În eventualitatea în care îţi mărturiseşte că este atras de persoane de acelaşi sex, nu te enerva şi nu intra în panică. Spune-i că deocamdată e foarte tânăr şi e posibil ca sentimentele să i se schimbe în viitor, dar, dacă nu, încearcă să îl înţelegi. Oamenii sunt diferiţi, iar tu îl iubeşti şi îl apreciezi oricum. Pentru un tânăr poate fi traumatizant să afle că e diferit de ceilalţi, aşa că e foarte important să ştie că familia îl acceptă aşa cum este.

Citeşte mai multe despre cum vorbeşti cu copilul tău adolescent despre sex:

Aşa-i vorbeşti despre sexul neptrotejat

Aşa îi vorbeşti adolescentului despre contracepţie