Ce modele mai au adolescenţii
Adolescenţii au nevoie să îşi aleagă modele, fie că sunt bune sau rele, cărora le copiază comportamentul. Pentru un tânăr în formare, care încearcă să-şi definească identitatea şi un scop în viaţă, rolul modelului este să-l ajute să identifice comportamentele, atitudinile şi calităţile de care are nevoie pentru a reuşi în viaţă. Mass-media şi internetul promovează asiduu tot felul de celebrităţi, care devin rapid modele pentru tineri.
Din păcate, adolescenţii sunt publicul preferat de vedete şi cântăreţi lipsiţi de valoare, actori care joacă în producţii de serie sau starlete populare, ale căror calităţi se măsoară prin cantitatea de botox injectată în diferite părţi ale corpului.
Pentru că modelul pe care îl admiră poate avea o influenţă semnificativă asupra tinerilor, este important ca părinţii să comunice deschis şi onest cu propriii copii şi, eventual, să discute împreună dacă exemplul acestuia este demn de a fi urmat.
Iată câteva puncte de pornire pentru o posibilă conversaţie cu adolescentul tău, pe acest subiect:
Discută cu copilul tău despre filmele şi serialele pe care le urmăreşte, despre muzica pe care o ascultă şi încearcă să afli dacă admiră în mod special pe cineva – fie acesta actor, cântăreţ, vlogger sau orice altă persoană. Află ce îi place, ce îl atrage la acea celebritate. Propune-i adolescentului să urmăriţi împreună un episod din serialul preferat sau un concert cu trupa sau cântăreţul său preferat. Citeşte câte ceva despre aceştia.
Discutaţi pe un ton relaxat despre stilul de viaţă şi comportamentul starului ales drept model de tânărul tău şi ascultă-i părerea. E important să ştii că, dacă eşti abil şi răbdător, poţi să-l faci pe copilul tău să înţeleagă că deşi persoana pe care o admiră este extrem de talentată şi bine primită de public, asta nu înseamnă că nu poate face şi greşeli în viaţa personală sau că nu este supus erorilor, ca oricare dintre noi.
Este posibil ca modelul adolescentului să nu fie ales neapărat din rândul celebrităţilor. El poate proveni din orice categorie socială şi din orice mediu cu care interacţionează tânărul. Poate fi şi un membru al familiei, un profesor, un antrenor sau, de multe ori, un coleg sau un prieten mai mare. Dacă este o persoană responsabilă, care ia decizii pozitive, un astfel de model poate influenţa în bine dezvoltarea copilului tău. Şi părinţii pot fi idoli Nu în ultimul rând, este important să nu uiţi că tu vei rămâne mereu unul dintre modelele copilului tău! Un studiu realizat acum 4 ani de Şcoala de Valori, despre valorile şi modelele adolescenţilor din România, a scos la iveală că 62% dintre tineri considerau că principalul lor model sunt părinţii - sau unul dintre părinţi -, 25%, alte persoane din familie şi mai puţin de 3% au declarat că modelul lor este o vedetă sau o persoană publică, din ţară sau din străinătate.
Comportamentul părinţilor îi oferă adolescentului un fel de tipar, în funcţie de care îşi configurează viitorul. Iar tinerii îi respectă pe adulţii consecvenţi cu sine, care fac cu adevărat ceea ce spun. Aşa că, în loc să îi spui ce e bine şi ce e rău, contează mai mult să îi oferi un model prin propriul tău comportament şi prin propriile tale valori. Nu uita că faptele contează mai mult decât vorbele, iar un adolescent ştie deja să facă diferenţa între una şi cealaltă.
Unul dintre cele mai importante mecanisme de învăţare a adolescenţilor este învăţarea prin model. Fie că un anumit comportament este însuşit de la părinte, fie că este introiectat de la cei din jur, alegerea ,,modelului de urmat” îi revine adolescentului. Dacă părintele este văzut ca un model de succes (fericit, realizat, având o viaţă bună), are şanse mari ca el să fie modelul cel mai frecvent urmat. Dacă însă ceea ce îşi doreşte adolescentul de la viaţă este foarte departe de modelul parental sau dacă adolescentul a adunat multe resentimente împotriva părinţilor săi, îşi va căuta modele în exterior şi se va dezice în mod extremist de propria familie.