Emoţii negative? Învaţă să le alungi! Sfaturile psihologului Alexandru Pleşea

1 depresie jpg jpeg

Emoţia ne ghidează trupul să mergem, să facem, să alegem şi să acţionăm. Aceasta pretinde că ştie uneori mai mult decât mintea, iar noi tindem să o credem.

În opinia psihologului Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, limbajul nostru interior păstrează o anumită formă asupra realităţii, din care este greu să ieşi. “Emoţia este cărarea prin care omul călătoreşte mai uşor către ce-şi doreşte. Vrea o stare de zmeu, se face puternic, vrea dragoste, o caută şi îşi deschide inima, vrea să vadă căldura altora, se transformă în căldură interioară, şi tot aşa.Emoţiile nu sunt bune sau rele.Ele doar sunt, şi corpul nostru reacţionează într-un fel sau altul la ele. Doar că nefiind civilizate, educate, emoţiile ajung să ne controleze, sa ne domine comportamentul şi de multe ori ne îndepărtează obiectivele.Cei mai mulţi dintre noi suntem o adunătură de sentimente şi senzaţii, care noi credem că sunt emoţii. Ele nu sunt. Emoţiile sunt ceva de nivel înalt, pozitive şi aducătoare de acea stare din care nu vrei să ieşi. E ca şi cum eşti îndrăgostit de cineva în primele zile – săptămâni. Acea energie din tine, o numeşti emoţie pozitivă, dragoste, îndrăgosteală, etc. Imaginează-ţi acea emoţie că este prezentă tot timpul în viaţă, şi ai energie pentru tot ce vrei, poţi şi-ţi doreşti. In acest caz, devii tu liderul emoţiilor tale şi le ghidezi către ce vrei. In cazul adunăturilor de sentimente şi senzaţii care distrag omului atenţia de la ce-i frumos şi ce îşi doreşte, omul nu mai este în controlul vieţii sale”, afirmă psihologul Alexandru Pleşea.

Află ce emoţii te “guvernează”!

Ca să testezi din care categorie faci parte, observă aceste lucruri:

– observă cu ce energie te trezeşti dimineaţa

– observă dacă poţi lucra mai mult decât ceilalţi

– observă dacă atunci când eşti în natură, chiar simţi natura

– observă dacă atunci când porţi o discuţie, poţi avea energie să fii pozitiv şi optimist până la capătul ei

– observă câte ore dormi pe noapte şi dacă te trezeşti odihnit

– observă ce simţi când stai între mulţi oameni

– observă câte emoţii negative ai într-o zi, notează-le

– observă la alţii ce vrei sau ce nu vrei să fie în tine

– observă dacă te poţii trezi cu o oră sau două mai devreme decât ceilalţi

– observă dacă poţi sta treaz când ai energie bună în jur

– observă ce oferi când ai pe cineva drag în jur

– observă cum vorbeşti şi priveşti când ai oameni în jur

“Aceste observaţii conduc pe om către schimbări interioare puternice. Transformarea este rapidă, de la a fi sclavul unor sentimente şi senzaţii, la a controla şi ghida către un TU (EU) mai puternic, emoţii şi trăiri mai înalte. Procesul poate dura şi o viaţă, doar depinde de efortul pe care îl faci omul. Un secret:Omul care exprimă emoţii sau sentimente negative ca: îngrijorări, frici, anxietăţi, frustrări, gânduri de răzbunare, gânduri la viitor sau trecut, lene, neacceptare, teamă, etc, poate ajunge sa nu ai aibă energie pentru el cât îşi doreşte. Emoţiile negative trag energie din om.Emoţiile pozitive ca: empatia, altruismul, compasiunea, atenţia, dragostea, răbdarea, voinţa, perseverenţa, etc, aduc energie şi pastrează energia în TU (EU)”, explică psihologul Alexandru Pleşea.

2 psihologul alexandru plesea jpg jpeg

Un exerciţiu de schimbare a emoţiilor  

1. Transferă atenţia din minte către inimă.

2. Simte sentimentul de iubire- gândeşte-te la cineva pe care îţi este uşor să îl iubeşti şi concentrează-te la acel sentiment de iubire 15 minute.

3. Trimite-ţi acest sentiment de iubire şi ţie şi celor din jur.

Cteste si: Cum te pot afecta traumele emoţionale din copilărie