Dr. Raluca Jipa: „Vaccinarea antigripală ar trebui efectuată până la sfârşitul lunii octombrie”
De ce trebuie să ne vaccinăm împotriva gripei?
Gripa reprezintă o afecţiune virală sezonieră, cu transmitere aerogenă. Manifestările clinice pot varia de la forme uşoare (febră, frisoane, dureri musculare şi/ sau articulare, tuse seacă, rinoree apoasă, odinodisfagie) la severe, anual fiind raportate 250.000 - 500.000 decese. Decesele survin cel mai frecvent în urma unei complicaţii respiratorii (pneumonie virală rimară, suprainfecţie bacteriană cu dezvoltarea unei pneumonii secundare, exacerbarea afecţiunilor respiratorii cronice) sau extra-respiratorii (miocardită/ pericardită, rabdomioliză, encefalopatie – sindrom Reye, encefalomielită, meningită aseptică, deficite neurologice focale, sindrom Guillain-Barre).
Care sunt motivele pentru care e nevoie de vaccinarea anuală?
Virusul gripal este un virus cu o variabilitate genetică mare, vaccinarea antigripală fiind eficientă în momentul în care vaccinul conţine tulpinile circulante. De asemenea, titrul de anticorpi dezvoltaţi în urma vaccinului scade sub un nivel optim de protecţie la 6 - 9 luni de la administrarea acestuia.
Care este cea mai bună perioadă pentru a face un astfel de vaccin?
Optim, vaccinarea antigripală ar trebui efectuată până la sfârşitul lunii octombrie, anterior debutului sezonului gripal, fiind necesare aproximativ două săptămâni pentru dezvoltarea anticorpilor protectori. Desigur, vaccinarea antigripală este recomandată atât timp cât circulaţia virusurilor gripale e raportată în rândul populaţiei. Numărul maximum de cazuri este raportat în lunile decembrie - martie, dar pot exista cazuri sporadice până în luna mai.
Cine ar trebui să se vaccineze?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală a tuturor persoanelor începând cu vârsta de 6 luni, dacă nu au contraindicaţii pentru administrare (antecedente alergice la administrări anterioare, alergie la ou, febră sau frisoane în ziua administrării vaccinului).
Grupurile cu risc care ar trebui vaccinate prioritar, sunt:
- gravidele, în orice trimestru al sarcinii;
- copiii cu vârste între 6 luni şi 5 ani;
- persoanele cu vârste de peste 65 ani;
- persoanele cu afecţiuni medicale cronice;
- personalul medical.
Ce tip de vaccin este recomandat?
Merită menţionat vaccinul antigripal trivalent (cu două subtipuri de virus gripal A şi un subtip de virus gripal B) sau tetravalent (ce include, suplimentar faţă de vaccinul trivalent, un subtip de virus gripal B, asigurând o protecţie sporită pentru ambele virusuri gripale).
E nevoie de o doză mai mare sau diferită în funcţie de vârstă?
Copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 35 de luni li se administrează o singură doză de 0,25 ml de vaccin. Celor cu vârste mai mari de 35 de luni şi adulţilor li se recomandă o doză de 0,5 ml de vaccin. Pe de altă parte, copiilor sub 9 ani care nu au mai fost vaccinaţi antigripal anterior, le ste necesară o a doua doză la interval de cel puţin o lună.
Dr. Raluca Jipa, medic specialist Boli infecţioase la Medicover
Info
Nu numai copiii sau bătrânii sunt sensibili la schimbările de vreme şi riscă să sufere de gripă şi de complicaţiile pe care le dă: pneumonie, insuficienţă respiratorie acută, astm, sinuzită, encefalită. Chiar dacă pare o afecţiune banală, doar în sezonul trecut, 750 de români au avut o formă gravă de gripă, iar 27 dintre ei şi-au pierdut viaţa. Te poţi feri de această boală prin vaccinare până la finalul toamnei şi înainte de a fi diagnosticată cu o infecţie virală gripală.