Dr. Marilena Băluţă: „Primul consult ginecologic ar trebui să aibă loc înainte de începerea vieţii sexuale“

1 2 jpg jpeg

Care sunt cele mai întâlnite afecţiuni ginecologice?

Afecţiunile ginecologice depind de vârsta femeii. Poate fi vorba despre afecţiuni simple, cu care se întâlneşte orice femeie, cel puţin o dată în viaţă. Aş include în această categorie: vaginitele, vaginozele, vulvo-vaginitele şi infecţiile urinare (pentru care femeile se adresează tot medicului ginecolog).

Femeile tinere care au viaţă sexuală şi care nu au suficiente informaţii legate de educaţia sexuală, care au parteneri multipli, pot dezvolta boli cu transmitere sexuală, cum ar fi: sifilis, gonoreea, trichomoniaza vaginală, Chlamydia, infecţia cu virusul herpetic 1, hepatitele B şi C, infecţia cu virusul HPV şi infecţia cu HIV.

Dintre patologia tumorală le amintim pe cele benigne (chisturile ovariene benigne, fibroame uterine, chisturile glandei Bartholin) şi cele maligne (cancerul de sân, de col).

Tot mai multe femei amână sarcina, alegând să devină mame după vârsta de 30 de ani. Ce riscuri implică acest lucru?

Femeile se nasc cu un număr finit de ovocite şi, pe măsură ce trec anii, aceasta rezervă scade. Femeile care amână foarte mult conceperea unui copil, după 35 de ani, riscă să rămână mai greu însărcinate, din cauza scăderii rezervei ovariene, dar şi a patologiei asociate (endometrioza, endometrite, patologie tubară, cervicală).

Recomand femeilor tinere care amână voluntar o sarcină sa facă teste pentru determinarea rezervei ovariene şi să se gândească la o metodă de prezervare a fertilităţii.

Ce investigaţii ginecologice ar trebui să îşi facă o femeie anual?

Din evalure ar trebui să facă parte o ecografie transvaginală pentru examinarea uterului şi ovarelor, un examen de secreţie vaginală, culturi din col pentru Chlamydia, testul Babeş-Papanicolau.

Screeningul cancerului de col se face prin citologie cervicală (Papanicolau), prima determiare fiind recomandată după vârsta de 21 de ani. Dacă trei determinari la interval de un an sunt negative, el poate fi repetat la 3-5 ani.

Examinarea sânilor poate fi făcută lunar de către fiecare femeie, prin palpare, de preferat în primele zile ale ciclului menstrual. Dacă la palpare se simt anumite formaţiuni, trebuie să se adreseze unui specialist.

La ce vârstă este indicat să aibă loc primul consult ginecologic al unei adolescente?

Primul consult ar trebui să aibă loc înainte de începerea vieţii sexuale, pentru a discuta cu un specialist despre cum poate preveni bolile cu transmitere sexuală, despre metodele de contracepţie şi despre vaccinarea HPV. Consultul se poate rezuma la o discuţie educativă, foarte utilă pentru tinerele care nu au beneficiat de educaţie sexuală la şcoală sau în familie.

Infertilitatea este o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe cupluri. Care sunt cele mai întâlnite cauze care duc la infertilitate? Infertilitatea la femei poate avea drept cauze disfuncţiile ovulatorii, obstrucţia trompelor uterine, endometrioza, infecţii (Chlamydia, gonoree), sinechii uterine ( lipire a pereţilor uterini), polipi, fibroame, cervicite, dar pot fi de vină şi unii factori genetici. La bărbaţi poate fi cauzată de defecte de spermatogeneză, infecţii (uretrite, prostatite), cauze genetice.

Multe femei află la un consult ginecologic că au rană pe col. Despre ce este vorba?

Rana pe col se referă la orice modificare a arhitecturii normale a celulelor care acoperă colul uterin. Aceasta poate fi de la o simplă cervicită (inflamaţia colului) până la patologie tumorală malignă. Diferenţa poate fi făcută prin mai multe teste: examen de secreţie vaginală, cultură din col, examen Papanicolau, colposcopie, biopsie.

Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin?

Cancerul de col este singurul tip de cancer care poate fi prevenit prin vaccinare. O bună informare atât despre mijloacele de prevenţie cât şi despre depistarea precoce, prin controale periodice, pot influenţa în bine prevalenţa cancerului de col. Infecţia HPV cu tulpini de grad înalt persistente este principala cauză a cancerului de col.

Ce ar trebui să ştim înainte de a lua anticoncepţionale?

Înainte de a folosi contraceptive orale, este bine să se facă o evaluare completă. Aceasta poate fi făcută de orice medic ginecolog sau specializat în planning familial şi constă într-o anamneză pentru a depista factorii de risc, teste de sânge (hemoleucograma, biochimie pentru funcţia hepatică, coagulograma).

Care sunt cele mai sigure metode contraceptive?

Cea mai sigură metodă de contrcepţie este abstinenţa sexuală. Despre celelalte putem să vorbim în funcţie de disponibilitatea femeii pentru fiecare metodă contraceptivă, statusul femeii (lăuză sau nu), mijloacele de monitorizare pe parcusul contracepţiei.

În general, contraceptivele sunt bine tolerate de către o femeie sănătoasă şi sunt eficiente în proporţie de până la 99%.

Cum pot fi prevenite bolile cu transmitere sexuală?

Prevenţia poate fi făcută prin evitarea partenerilor sexuali multipli, printr-o igienă intimă corectă, folosirea prezervativului.

Multe cupluri apelează la FIV pentru a avea copii. Care sunt factorii de care depinde reuşita acestei proceduri?

În reuşita unei proceduri de fertilizare in vitro cel mai important factor este vârsta femeii. O femeie tânără cu rezerva ovariană bună şi care nu suferă de endometrioză, cervicite, fibroame uterine, fără multe operaţii în sfera genitală are şanse mari de a obţine o sarcină de la prima încercare. Rata de succes pentru o procedură de fertilizare in vitro este de aproximativ 35-45%.

MINI CV

Dr. Marilena Băluţă

Medic specialist obstetrică-ginecologie, embriolog, Clinica medicală Generis

• Doctorand anul II la UMF Craiova – cu tema „Prezervarea fertilităţii la pacientii oncologici”, coordonator Prof. Univ. Dr. Florinel Bădulescu.

• Membru al Societăţii Europene pentru Reproducere şi Embriologie (ESHRE), al Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie, al Colegiului Americand de Embriologie. Este autor şi coautor a peste 30 de lucrări ştiinţifice.