De cât somn au nevoie copiii în funcţie de vârstă

1 sforait copii jpg jpeg

Somnul are de o importanţă crucială pentru sugari şi copiii mici. Cum sunt la începutul vieţii, ei se află într-o etapă de dezvoltare extraordinară. O înţelegere mai bună a nevoilor de somn ale copilului tău te ajută să lucrezi cu el pentru a-şi îmbunătăţi obiceiurile de somn şi menţine sănătatea.

Atenţia, capacitatea de învăţare şi memoria sunt corelate în copilăria timpurie de somn. Durata somnului se schimbă pe măsură ce copilul creşte, dar somnul de calitate la copilul mai mare nu este mai puţin important pentru sănătatea lui mentală şi fizică. Sondajele recente au arătat că 36% dintre şcolari şi 32% dintre adolescenţi nu dorm suficient, fapt care a fost legat de apariţia problemelor de comportament, rezultatelor mai slabe la şcoală şi obezităţii. De asemenea, copiii care dorm puţin au un risc mai mare de a suferi accidente, de a se confrunta cu depresie ori anxietate şi au un risc mai ridicat să aibă tensiunea mărită, atrag atenţia specialiştii.    

Nou-născuţii pot dormi şi 17 ore pe zi

Din cauza nevoii de a se hrăni, somnul nou-născuţilor este de obicei împărţit într-o serie de perioade mai scurte, care totalizează circa 14-17 ore zilnic.

Cea mai mare parte a somnului se petrece noaptea, chiar dacă nu pare pentru părinţi, pentru că rareori nou-născuţii dorm toată noaptea fără să se trezească. Uneori, părinţii sunt tentaţi să-i facă un program nou-născutului. Totuşi, ar trebui să fie conştienţi de faptul că pot apărea fluctuaţii ale tiparului de somn şi acestea nu indică neapărat o problemă de somn.

Bebeluşii îşi petrec mai mult de jumătate din timp dormind

Până la vârsta de 1 an, copiii ar trebui să doarmă până la 14 ore din cele 24 ale zilei din care 3-4 ore la prânz, prin urmare este nevoie să petreacă mult timp în lumea viselor pentru a avea parte de o creştere substanţială. Somnul permite creierului să se dezvolte, să faciliteze gândirea şi învăţarea, precum şi formarea comportamentului. Somnul şi nutriţia permit, de asemenea, unui bebeluş să se dezvolte fizic, crescând şi dobândind abilităţi motorii mai bune. Cercetările au arătat că somnul de prânz îl ajută să aibă o memorie mai bună, importantă pentru învăţare.

Până la 5 ani îi trebuie chiar şi 14 ore pe zi

În mod ideal, copiii mici ar trebui să doarmă până la 14 ore pe zi. Această recomandare include somnul de la prânz, care este important pentru dezvoltarea cognitivă. Somnul unui copil mic trebuie să scadă constant odată cu vârsta. Preşcolarii au nevoie de cel puţin 10 ore de somn, inclusiv perioada de la mijlocul zilei care continuă să contribuie la dezvoltarea lor emoţională. Preşcolarii pot avea obiceiuri diferite de pui de somn în funcţie de programul familiei. Cei care dorm în timpul zilei ar putea să se culce seara cu oră mai târziu.

Şcolarii învaţă bine dacă dorm la prânz

Copiii care au ajuns la vârsta de şcoală ar trebui să rezerve somnului minimum 9 ore pe zi. Nevoia lor de somn continuă să scadă pe măsură ce cresc. În mod obişnuit nu asociem somnul de prânz cu şcolarii, dar un studiu chinez a constatat că acesta a dus la o serie de îmbunătăţiri a stării de bine generale, a autocontrolului şi a capacităţii de învăţare, mai ales la preadolescenţi.

INFO

Dormitorul n-ar trebui să fie locul în care-l trimiţi când este pedepsit, pentru că va asocia acel spaţiu destinat relaxării cu unul neplăcut în care se simte inconfortabil.

Câte ore sunt indicate pentru fiecare etapă de creştere

Etapă de creştere ..............  Vârstă ............ .........Ore de somn indicate

Bebeluşi ....................... 4 luni - 1 an...... .....12 - 14 ore, plus somnul de prânz

Copii mici................... 1 - 2 ani..................11-14 ore, plus somnul de prânz

Preşcolari...................... 3 - 5 ani.................10-13 ore, plus somnul de la prânz

Şcolari.......................... 6 - 12 ani...................9-12 ore

Adolescenţi .................12 - 18 ani................. 8-10 ore

Sfatul specialistului

Dr. Valeria Herdea, medic primar de medicină generală, medicină de familie cu profil pediatrie, portalul medical Herdea.ro

Un bebeluş doarme între 12 şi 14 ore pe zi. Somnul îl ajută să crească şi să fie sănătos. Important este ca părinţii să doarmă în patul lor, iar copilul în al său. În  cazul în care bebeluşul doarme cu unul dintre părinţi, este bine ca acest lucru să nu se întâmple în detrimentul celuilalt părinte. Ideal este ca cei doi părinţi să schimbe rolurile, să doarmă pe rând în camera bebeluşului, pentru că altfel pot surveni dizarmonii în familie. În prima lună de viaţă, nu lăsaţi copilul să doarmă singur în cameră, nesupravegheat! Aşezaţi-l în pătuţ, în poziţie de siguranţă – cu corpul pe plan înclinat la 30 de grade, în poziţie laterală, pentru a-l proteja.