Cum se tratează modern varicele

1 tratament pentru varice jpg jpeg

Pe lângă aspectul inestetic al pielii, varicele provoacă dureri şi afectează calitatea vieţii. Există terapii moderne foarte uşor de suportat, care permit o recuperare rapidă, tratând problema fără disconfort şi cicatrici.

Cunoscute şi ca boală varicoasă, varicele sunt vinişoare albăstrii, proeminente sau nu, vizibile de regulă la nivelul gambei şi coapselor. Circulaţia venoasă este afectată de statul mult pe scaun sau, din contra, în picioare. Şi obiceiul de a purta pantofi şi îmbrăcăminte incomode, cât şi traumatismele multiple la nivelul membrelor inferioare şi greutatea prea mare favorizează apariţia acestei probleme. Inestetice şi dureroase, ele afectează cu precădere femeile, dar nici bărbaţii nu sunt feriţi de boală. Printre semnele bolii varicoase se numără durerile difuze la nivelul gambei, senzaţia de „picioare grele” sau „picioare obosite” şi umflarea gleznelor.

Tratamentul diferă de la caz la caz

Pentru un tratament eficient, este vital consultul medicului specialist. Acesta îţi va examina picioarele şi, printr-o ecografie Doppler, va vizualiza traseul venos şi dimensiunile vaselor de sânge. În funcţie de rezultatele investigaţiei, doctorul va stabili şi o schemă de tratament.  „Nu există o metodă mai bună decât celelalte, chirurgul trebuie să aleagă în funcţie de analize, metoda cea mai propice şi cea mai puţin traumatizantă”, spune medicul Rene Milleret.

Stimulatorul venos

În cazurile uşoare de varice, sunt recomandate ciorapii medicinali şi medicamentele flebotonice, care „acţionează asupra peretelui venos, tonificându-l, opunându-se astfel dilatării venei. Benefic este şi un stimulator  venos. Este un aparat mic, de mărimea unui pachet de ţigări, care este conectat la doi electrozi autocolanţi. După ce aparatul a fost reglat prin computer de medic, pacientul îl poate lua acasă. Trebuie efectuată o şedinţă zilnică de 20 de minute timp de 20 sau 30 de zile pentru a se obţine ameliorarea dorită. Stimulatorul venos acţionează asupra celulelor musculare ale peretelui venos. Este vorba de o veritabilă reantrenare a venelor superficiale. Aparatul este mai eficace decât recomandările medicamentoase: efectul tratamentului se prelungeşte timp de mai multe săptămâni după o serie de 20 de şedinţe. În cazul unei boli venoase avansate sunt indicate două serii consecutive de 20 de şedinţe, cu un repaus de 10 zile între ele”, explică Rene Milleret, medic specialist chirurgie vasculară.

Scleroperapia ghidată ecografic

Este o procedură non-invazivă, care se efectuează sub anestezie locală şi care tratează atât varicele de la suprafaţa pielii, cât şi cele profunde. Tehnica presupune injectarea unei substanţe speciale în vene, care inflamează şi usucă vasele de sânge, totul sub ghidarea ecografului. Procedura durează între 15-60 de minute, iar primele rezultate se văd în câteva săptămâni, venele afectate devenind din ce în ce mai puţin vizibile după mai multe şedinţe. Această terapie lasă în urmă doar o mică cicatrice şi este recomandată persoanelor cu vene reticulare, cu varice situate mai jos de genunchi şi celor la care nu se poate realiza tratamentul chirurgical.

Chirurgia minim invazivă cu laser endovenos

Este o tehnică modernă, minim-invazivă, cu rezultate foarte bune pe termen lung. Aceasta se realizează sub anestezie locală şi presupune efectuarea unei puncţii prin care se introduc un cateter şi o fibră optică. Energia degajată de laser distruge componentele sangvine din venă. După intervenţie, pacientul poate pleca acasă, îşi poate relua activitatea, nu resimte disconfort şi cicatricile sunt minime.

Terapia cu radiofrecvenţă

Şi această procedură, întâlnită sub denumirea medicală de ablaţie endovenoasă segmentală cu radiofrecvenţă se face cu anestezie locală în clinicile specializate şi este recomandată celor care au varice mici sau medii. Intervenţia durează în jur de 30 de minute şi presupune efectuarea unei puncţii în venă, introducându-se un cateter conectat la un aparat de radiofrecvenţă. Prin acţiunea termică a undelor radio este închis etanş vasul afectat, fără cheaguri sau alte efecte post-operatoare. După intervenţie, se pun un pansament şi un ciorap compresiv.

Sfatul specialistului

Dr. Rene Milleret, medic specialist chirurgie vasculară 

Dacă boala venoasă nu este tratată la timp, pot surveni complicaţii. Acestea se observă mai ales după vârsta de 60 ani. Hipodermitele sunt plăci roşii îngroşate la nivelul gleznei. Ele indică inflamarea cronică a ţesuturilor subcutanate, acolo unde se exercită cea mai mare presiune în poziţia „în picioare”. În stadii avansate apar eczeme varicoase: plăci roşii la nivelul pielii, iritaţii care provoacă dorinţa de scărpinare. Acestea pot declanşa un ulcer varicos. O altă problemă posibilă este tromboza superficială, când vena este foarte dilatată, iar sângele nu mai circulă pentru un timp, ca în cazul unei călătorii în autocar sau în avion, deoarece persoana rămâne ore întregi aşezată. Este vorba de o situaţie urgentă, mai ales dacă această flebită afectează şi coapsa piciorului. Prin joncţiunea între vena Saphene internă şi vena femurală acest cheag de sânge poate ajunge în circulaţia principală şi provoca o embolie pulmonară.