Liftul, parcarea, albinele, o simplă zgârietură... Toate aceste lucruri aparent inofensive ne pot crea fobii. Deseori, aceste spaime iraţionale transformă viaţa celui care suferă de ele într-un coşmar. Din fericire, le poţi depăşi!

Fobia reprezintă frica de un obiect sau o situaţie care, pentru marea majoritate a oamenilor, nu reprezintă nimic altceva decât un obiect sau o situaţie. Unele fobii sunt uşoare şi nu afectează foarte mult viaţa cotidiană, altele însă sunt atât de severe încât cei afectaţi rămân închişi în casă, nu-şi pot păstra un serviciu sau nu ajung să nu mai aibă niciun fel de contacte sociale. În lumea contemporană, fobiile sunt frecvente.

Cauzele fobiilor sunt variate. Ele pot fi legate de evenimente traumatice din copilărie sau adolescenţă sau de situaţii în care spaima a fost extrem de intensă şi nu a putut fi depăşită. Fobiile sociale, de exemplu, pot fi legate de situaţii din trecut, cum ar fi o serbare şcolară sau un eveniment în familie, în care copilul a fost pus într-o situaţie jenantă.

Simple spaime iraţionale

Oamenii pot prezenta fobii faţă de aproape orice obiect sau situaţie. Unii se pot teme să iasă în afara casei (agorafobie) sau să intre în spaţii închise, cum sunt liftul, metroul sau pivniţele (claustrofobie). Aţii se pot teme de boală, de anumite situaţii sociale sau pot prezenta o fobie specifică faţă de animale, insecte sau păsări. Fobiile sunt spaime iraţionale.

Şi cei care le au le percep ca atare; mai mult, sunt, în general conştienţi că fricile lor sunt exagerate, dar fiind iraţionale, nu le pot controla. „Din perspectivă psihodinamică, mecanismul declanşării simptomului fobic poate fi înţeles ca o soluţie sau o alegere de compromis, în vederea menţinerii unui echilibru psiho-afectiv. Ceea ce odată, în istoria personală, a fost trăit ca înfricoşător sau ameninţător va tinde, în anumite contexte situaţionale asemănătoare la nivelul simbolizării, să revină în conştient şi să readucă acea încărcătură afectivă dezagreabilă. Acest fapt va activa mecanismele psihice de apărare, prin declanşarea unor conduite evitante şi, în mod specific, prin fobii”, explică psihologul Andrei Pişcu.

Se manifestă prin panică şi bătăi neregulate

Există fobii simple sau specifice, în funcţie de obiectul care declanşează frica. De multe ori, ele nu sunt grave, deoarece persoanele care suferă reuşesc să le controleze. Cei cu fobii prezintă simptome supărătoare de anxietate şi panică atunci când sunt confruntaţi cu obiectul sau situaţia care le declanşează. Mai pot apărea: bătăi accelerate ale inimii, transpiraţie abundentă, greaţă şi dureri de stomac, ameţeală, gândire greoaie, gură uscată, respiraţie dificilă, tremurături şi senzaţia de nesiguranţă pe picioare.

Cum putem depăşi frica

Nu există un tratament singular pentru fobii - diferite tratamente sunt eficiente la diverse persoane. Dacă o fobie îţi afectează libertatea de mişcare, medicul de famile te trimite, de obicei, la un psiholog, pentru terapie comportamentală sau cognitivă. Şi anumite medicamente, cum sunt tranchilizantele sau antidepresivele, pot fi utile pe termen scurt pentru ameliorarea anxietăţii sau depresiei. Însă acestea pot avea consecinţe negative pe termen lung şi nici nu rezolvă problema. Oricum ar fi, nu trebuie luate fără recomandarea unui medic.

Unii oameni dezvoltă singuri strategii care îi ajută să facă faţă situaţiilor neplăcute. Pentru cei care nu reuşesc asta, există programe care oferă o abordare structurată pentru a învinge o fobie, prin expunerea treptată la stimulul anxiogen – ceea ce duce la desensibilizare - sau prin identificarea cauzei declanşatoare inconştiente. Acestea depind de vechimea şi de severitatea patologiei.

În general, psihoterapeutul încearcă, într-o primă fază, să determine cauzele care au determinat fobia respectivă. Apoi, treptat, îl ajută pe cel afectat prin terapie comportamentală să facă faţă situaţiilor care i-au provocat tulburările.

Ştiaţi că...
...potrivit unor statistici, 11% dintre oameni sunt diagnosticaţi cu fobii, dar se estimează că aproximativ 50% dintre noi avem cel puţin o fobie?