Cuişoarele tratează răcelile şi infecţiile respiratorii
Sunt bogate în antioxidanţi şi sunt o excelentă sursă de mangan, de acizi graşi omega-3, vitamina K, vitamina C, calciu, magneziu şi fibre. În medicina cuişoarele sunt folosite ca antifungic, agent antibacterian, antiseptic şi analgezic. Pot fi consumate în supe, ciorbe, ceaiuri, cafea, sosuri fierbinţi şi chiar în orez.
Poţi ameliora temporar
mestecând uşor un cuişor de trei-patru ori pe zi. De asemenea, tamponarea dintelui dureros sau a gingiei cu puţină vată pe care pui ulei de cuişoare va atenua durerea. Un beneficiu suplimentar este acela că uleiul de cuişoare va trata şi infecţiile dentare.
Cuişoarele ajută la relaxarea musculaturii netede a tractului gastro-intestinal, ameliorând stările de vomă, diareea, balonările, sau durerile de stomac. Uleiul de cuişoare este puternic şi poate irita stomacul. De aceea, este bine să le consumi sub formă de decoct.
Cuişoarele ameliorează durerile în gât şi luptă împotriva viruşilor şi bacteriilor. De asemenea, pot preveni şi gripa. Prepară o băutură caldă cu ajutorul a 10 picături de ulei de cuişoare pe care le adaugi într-o cană cu apă caldă, la care adaugi şi miere. Se bea de 2-3 ori pe zi.
Aroma cuişoarelor eliberează organismul de stres. Amestecă cuişoarele cu busuioc, mentă şi cardamom şi prepară un ceai cu acest amestec. Pentru îndepărtarea stresului se poate folosi şi uleiul de cuişoare în aromoterapie.
Intr-o cană de apă fierbinte, adaugă 3-4 cuişoare măcinate. Lasă licoarea la infuzat 10 minute, apoi adaugă miere. Se consumă câte 2 ceşti pe zi, cu înghiţituri mici. Ceaiul de cuişoare combate hipertensiunea arterială, impotenţa şi stimulează digestia.
Consumul de cuişoare trebuie evitat pe timpul sarcinii şi dacă suferi de afecţiuni gastrice.