Chisturile ovariene - cum le tratam

1 chisturile ovariene cum le tratam jpg jpeg

Chisturile ovariene nu prezinta simptome neaparat, dar se prea poate sa existe probleme dese ale vezicii urinare sau chiar dureri de rinichi din cauza acestor chisturi.

In plus, racelile dese si zona ovariana mereu inflamata pot fi semne ale aparitiei unui chist ovarian. Cel mai sigur se afla despre existenta lor la un control de rutina, la o simpla ecografie.

Chisturile ovariene - Cele mai frecvente tipuri:

  • chistul functional (sau simplu), care este legat de ciclul menstrual si dispare de cele mai multe ori spontan fara tratament
  • chistul endometriozic  care este determinat de endometrioza
  • chistul dermoid, care poate contine componente solide cum ar fi par sau dinti

Chisturile ovariene - tratament:

Tratamentul chisturilor ovariene depinde foarte mult de varsta pacientei, tipul de chist, dimensiunile acestuia precum si de simptome. 

Interventia chirurgicala poate fi necesara pentru a elimina chisturi mari, chisturi dermoide sau pentru a ne asigura ca nu este prezenta o forma de cancer ovarian.

Daca credeti ca aveti simptome compatibile cu un chist ovarian, este important sa fie evaluate de catre un medic ginecolog. Pot fi facute teste de sange alaturi de ecografie transvaginala sau abdominala pentru a determina daca tratamentul chirurgical este necesar.

Tratamentul chirurgical se poate face laparoscopic (minim invaziv) sau clasic printr-o incizie longitudinala sau transversala la nivelul abdomenului inferior.