Cele mai bune arme împotriva herpesului

1 herpes jpg jpeg

Ştiai că o mare parte dintre noi avem în organism virusul herpetic? În mod normal, acesta stă liniştit, manifestându-şi prezenţa atunci când suntem obosiţi şi stresaţi. Practic, tratamentele antiherpetice nu elimină virusul din corp, ci reduc durata leziunilor. Ce spune medicul dermatolog!

Herpesul este o boală caracterizată prin vezicule de mici dimensiuni, transparente,

„în buchete“ , care se rup şi se acoperă cu o crustă. Sunt grupate de regulă în zona feţei (în jurul nasului ori gurii). Astfel de leziuni sunt cauzate de herpes simplex virus hominis tip 1 ( VH1 ), care se transmite prin salivă. Herpesul mai poate apărea şi în zona genitală, vinovat fiind virusul herpetic de tip 2 (VH2), care se transmite prin contact neprotejat ori la naştere, de la mamă la făt. Odată contractat, virusul herpetic, indiferent de tip, rămâne în corp. Iar manifestările (leziunile) apar atunci când avem imunitatea scăzută, când suntem surmenaţi, stresaţi ori avem o boală cronică. Aşadar, împotriva virusului herpetic ne luptăm pe două planuri:

  • ne întărim imunitatea.
  • apelăm de îndată ce simţim disconfort la unguente sau la capsule care reduc durata leziunilor şi senzaţia de arsură.

Cu tratament, leziunile dipar în 1-2 săptămâni

Când leziunile herpetice apar prima dată , simţim un disconfort mai mare şi aşteptăm mai mult timp până la vindecare. La următoarele recidive (apariţii ale veziculelor transparente), disconfortul şi timpul de vindecare sunt mai mici. Apariţia herpesului este anunţată cu până la două zile înainte: simţi o senzaţie de arsură şi mâncărime, care se intensifică, până la apariţia acelor vezicule grupate, care se acoperă cu o crustă când se sparg. Dacă se începe tratamentul de la prima senzaţie de arsură, leziunile dispar după 1-2 săptămâni. În cazul în care se amână tratamentul sau se aplică unguente nepotrivite (cum sunt cele cu cortizon ori alcool), leziunile necesită mai mult timp de vindecare.

Aciclocvir, cel mai obişnuit tratament

În anul 1980, a fost descoperit cel mai eficient tratament împotriva herpesului (atât genital, cât şi labial), pentru care inventatorul a luat premiul Nobel. Este vorba despre aciclovir, folosit şi astăzi sub formă de unguent şi capsule în tratamentul herpesului. Acest tratament stopează înmulţirea virusului în organism, rărind şi apariţia recidivelor. În herpesul genital, se foloseşte o combinaţie de capsule şi unguent de aciclovir şi de Isoprinosine (pentru întărirea imunităţii). Schema o recomandă medicul dermato-venerolog. Pentru herpesul de la nivelul buzelor, este eficient aciclovirul sub formă de unguent, aplicat de la primele senzaţii de disconfort. Ca să funcţioneze, unguentul trebuie aplicat la fiecare 4 ore (de aproximativ 5 ori pe zi). Se găseşte în farmacii, cu un preţ mediu de 8 lei (în funcţie de compania producătoare).

Ciocolata hrăneşte virusul, cartofii îl inhibă

Ştiai că leziunile herpetice apar nu doar în perioadele de surmenaj sau în cele de boală, ci şi dacă obişnuim să consumăm multă ciocolată sau mazăre? Aceste alimente conţin arginină, o substanţă care stimulează virusul. La fel, şi mâncărurile grase (carnea grasă, untul, smântâna) ”hrănesc” virusul, favorizând recurenţele.

În contrapartidă, carnea de pui şi cartofii menţin virusul în stare latent. Este important ca cei care au avut herpes să-şi m enţină o imunitate bună şi să consume alimente sau suplimente de vitamina C.

Nu aplica iod sau alcool!

Pentru tratarea leziunilor herpetice nu se recomandă:

  • cremele cu cortizon. Chiar dacă par să aibă efect după o primă aplicare, astfel de creme vor agrava leziunea herpetică.
  • iod, spirt sau alcool.
  • cremele cu antibiotic (decât dacă leziunea se suprainfectează şi medicul dermatolog îţi recomandă). Antibioticul ucide bacteriile, nu virusurile, din categoria cărora face parte herpesul.

Dr. Oana Clătici

Medic primar dermato-venerolog

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

2 oana clatici jpg jpeg

Recidivele în herpes sunt favorizate de o scădere tranzitorie a imunităţii organismului : febră, infecţii (pulmonare, urinare ), expunere la soare sau solar, stres emoţional, indigestie, oboseală , unele medicamente ( medicamente steroide pentru astm ), alimentaţia, menstruaţia, raporturile sexuale, stări de imunodepresie (cancer, leucemii, infecţie HIV ). Dacă aveţi erupţie herpetică, evitaţi contactul direct , nu sărutaţi pe buze şi evitaţi contactul cu pielea. Evitaţi contactul cu bebeluşii ( au rezistenţă scăzută). Nu vă atingeţi leziunea, deoarece vă puteţi autoinfecta în alte zone ale corpului şi nu înlăturaţi crusta! Spălaţi frecvent mâinile cu apă şi săpun! Folosiţi doar obiecte de igienă şi veselă proprie! Purtătorii de lentile de contact trebuie să fie foarte atenţi în cazul atingerii leziunilor de herpes! Exista riscul de a transmite infecţia la ochi (cornee) daca nu respectă regulile stricte de igienă.