Ce trebuie să ştii despre vaccinul Moderna: eficienţă, protecţie, efecte adverse
La fel ca şi vaccinul de la BioNTech/Pfizer, cel produs de compania americană Moderna utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Iată ce este important să cunoşti despre acest ser!
Moderna este al doilea vaccin, după BioNTech/Pfizer, autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) împotriva COVID-19. Autorizarea survine în urma analizei riguroase privind datele de siguranţă, eficacitate şi calitate derivate din studiile clinice la care au participat aproximativ 30.000 de voluntari. Vaccinul oferă un grad mare de protecţie faţă de infecţia cu noul coronavirus, eficacitatea fiind estimată la 94,1%.
Cum acţionează?
Vaccinul Moderna este destinat prevenirii COVID-19 la persoanele cu vârsta de cel puţin 18 ani. Serul conţine o moleculă numită ARN mesager (ARNm), care cuprinde instrucţiuni pentru producerea unei proteine de pe suprafaţa SARS-CoV-2 de care acesta are nevoie pentru a pătrunde în celule. La persoanele care se vaccinează, unele celule vor „citi“ instrucţiunile ARNm, producând temporar proteina de pe suprafaţa virusului. Sistemul imunitar al persoanei vaccinate recunoaşte proteina ca fiind străină, producând anticorpi şi activând globulele albe (limfocitele T) pentru a o ataca, se menţionează în prospectul vaccinului. Cele 2 doze se administrează injectabil, de regulă în muşchiul din partea superioară a braţului, la un interval de aproximativ 28 de zile.
Ce conţine?
O doză de vaccin Moderna conţine 100 de micrograme de ARN mesager (integrat în nanoparticulele lipidice SM-102), ARN mesager (ARNm) monocatenar, cu capăt 5', produs prin utilizarea unei transcripţii in vitro, acelulare, de la modele de ADN corespunzătoare, ce codifică proteina virală de suprafaţă (S) a SARS-CoV-2. Celelalte componente sunt lipidă SM-102, colesterol, 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină, 1,2-dimiristoil-rac-glicero-3-metoxipolietilen-glicol-2000, trometamol, clorhidrat de trometamol, acid acetic, acetat de sodiu trihidrat, sucroză, apă pentru preparate injectabile.
Ce contraindicaţii are?
Este contraindicată vaccinarea cu acest ser persoanelor care au alergie la una dintre componentele lui.
Se pot vaccina persoanele cu alergii?
S-au observat reacţii alergice la unele persoane care au primit serul de la Moderna, iar numărul celor cu anafilaxie (reacţie alerică severă) a fost foarte mic. De aceea, este nevoie de supraveghere medicală mai ales la cei care se ştiu cu alergii. Persoanele care au avut o reacţie alergică severă la prima doză nu trebuie să o primească pe a doua.
Care sunt reacţiile adverse?
Cele mai multe reacţii adverse ale vaccinului de la Moderna sunt, de regulă, uşoare sau moderate, care s-au ameliorat după câteva zile. Reacţiile observate la mai mult de 1 persoane din 10 includ: durerea şi umflarea la locul injecţiei, frisoanele, oboseala, febra, nodulli sub braţ inflamaţi sau sensibli, dureri de cap sau musculare, vărsături, greaţă. La mai puţin de 1 persoană din 10 s-au observat: înroşirea la locul injecţiei, eczeme sau erupţii. Rar, la mai puţin de 1 persoană din 1000 au apărut: umflarea feţei (simptom care poate afecta persoanele care au avut operaţii de înfrumuseţare) şi slăbiciunea musculară pe o parte a feţei (paralizie). Au existat şi reacţii alergice după imunizarea cu acest vaccin, inclusiv severe (anafilaxie).
Cât timp asigură protecţie?
Nu se cunoaşte cu exactitate care este durata protecţiei faţă de COVID-19 pe care o oferă vaccinul Moderna. S-a vehiculat că ar putea proteja „cel puţin 2 ani”, dar o perioadă clară a protecţiei serului va fi stabilită după ce compania va strânge informaţiile după evaluări.
Poate vaccinul de la Moderna să reducă transmiterea coronavirusului de la o persoană la alta?
În prezent, nu se cunoaşte cu exactitate impactul vaccinării cu serul produs de Moderna asupra răspândirii SARS-CoV-2. Astfel, pentru că nu se ştie măsura în care persoanele vaccinate pot purta şi transmite virusul, se recomandă în continuarea purtarea măştii de protecţie!
Gravidele şi femeile care se alăptează se pot vaccina cu serul Moderna?
Din prospectul acesui vaccin aflăm următoarele: „Studiile efectuate la animale nu indică efecte dăunătoare asupra sarcinii, însă datele privind administrarea vaccinului COVID-19 Moderna în timpul sarcinii sunt foarte limitate. Deşi nu există studii în ceea ce priveşte alăptarea, nu se preconizează niciun risc pentru alăptare”.
INFO
Molecula ARNm din vaccin nu va rămâne în organismul persoanei vaccinate, ci se va descompune. Serul nu are în componenţă virusul şi nu poate cauza COVID-19.