Ce suplimente alimentare reduc colesterolul

1 2 jpg jpeg

Uleiurile vegetale şi de peşte

Medicii recomandă 2 porţii de peşte pe săptămână pentru a obţine acizi graşi esenţiali care menţin sănătatea inimii prin echilibrarea grăsimilor din organism. Pentru unele persoane este dificil să respecte această indicaţie. Suplimentele cu ulei de somon, de sâmburi de struguri, de seminţe de in sau de cânepă reprezintă soluţii utile în cazul lor. Acizii graşi polinesaturaţi Omega-3 şi Omega-6 din uleiurile de peşte, de in, de sâmburi de struguri scad şi nivelul trigliceridelor şi previn apariţia aterosclerozei.

Cum se iau

Pentru reducerea nivelului de colesterol, normalizarea tensiunii arteriale, fluidificarea sângelui şi susţinerea unei bune funcţionări a inimii, este nevoie de 5 picături de ulei de sâmburi de struguri de 2 ori pe zi sau 2 capsule de ulei de somon, luate în 2 reprize în 24 de ore.

Pectina sub formă de capsule

Un tip de fibră solubilă, pectina reglează tranzitul intestinal şi acţionează ca un antioxindant care combate acţiunea colesterolului „rău” asupra sistemului circulator al sângelui. Luarea de capsule care conţin pectină extrasă din măr, morcov, grepfrut sau consumul acestor fructe în fiecare zi, la una sau la ambele gustări, 3 săptămâni la rând, favorizează scăderea nivelului de colesterol.

Cum se ia

La administrarea suplimentelor care conţin pectină trebuie luat în calcul faptul că pot influenţa negativ absorbţia unor nutrimente ca fierul, calciul, betacarotenul, zincul. De aceea, pe lângă 1-2 capsule luate de 3 ori pe zi, între mese, e important să mănânci mai multe fructe şi legume în stare crudă, care stopează carenţele alimentare.

Pulberea de ciuperci Shiitake

Un alt supliment alimentar natural care îţi menţine colesterolul în limite normale, pulberea obţinută din ciupercile Shiitake, are şi acţiune antioxidantă, antibacteriană, antivirală, antitumorală. În plus, are efectul de a stimula sistemul imunitar datorită unei substanţe numită lentinan pe care o conţine. Nu întâmplător, Shiitake se găseşte printre alimentele preferate ale japonezilor longevivi. Experienţele realizate pe cobai cărora li s-au dat doze scăzute de compuşi similari lentinanului au arătat o scădere cu 25% a nivelului de colesterol.

Într-un pahar cu apă pui o jumătate de linguriţă de pulbere, amesteci şi bei. De-a lungul unei cure de 2 săptămâni pe lună o poţi consuma şi altfel: adaugi în salate sau sosuri o linguriţă de pulbere pe zi.

Atenţie!

Pulberea de ciuperci Shiitake nu este recomandată celor care suferă de pietre la rinichi sau de gută, persoanelor care au acid uric în sânge, copiilor şi femeilor gravide ori care alăptează.

Capsulele cu usturoi

Nivelul colesterolului poate fi redus şi cu ajutorul suplimentelor cu usturoi, deoarece usturoiul combate hipertensiunea şi ateroscleroza prin reducerea nivelului de lipide din sângele arterial. Acţionează şi asupra pereţilor arterelor, relaxând musculatura netedă şi producând vasodilataţie.

Este recomandat să iei între 2 şi 4 capsule de câte 3 ori de-a lungul a 24 de ore. Suplimentele cu usturoi trebuie evitate de persoanele care iau concomitent medicamente anticuagulante.

Sfat

Evită să foloseşti în aceeaşi perioadă de timp suplimentele indicate ca fiind benefice pentru reducerea colesterolului!

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie, Centrul de terapii naturiste Sanavit Consult, Bucureşti, www.drconstantinaruxandra.ro

Suplimentele cu extracte naturale ajută la menţinerea colesterolului în limite normale şi la prevenirea bolilor cardio-vasculare. Acestea trebuie administrate doar la recomandarea unui medic apifitoterapeut. Este vorba despre uleiul esenţial de scorţişoară, despre capsulele cu ulei de peşte, despre ceaiurile, tincturile sau capsulele de anghinare, afin, frunze de mesteacăn, cătină, coacăz negru, măceş, păpădie, păducel, rostopască, rozmarin, urzică, despre sucurile de aloe vera şi de noni.