Ce sunt hemoroizii şi cum prevenim apariţia lor

1 2 jpg jpeg

Dacă nu ai avut de-a face cu ei până acum şi vrei să afli ce sunt hemoroizii, e bine de ştiut că aceştia sunt vene umflate asemănătoare varicelor, la nivelul anusului.

Multă lume suferă de hemoroizi, însă aceştia devin cu adevărat problematici în momentul în care se umflă foarte mult, cauzează mâncărimi sau dureri şi sângerează. Din fericire, există metode prin care pot fi ţinuţi sub control.

Ce sunt hemoroizii şi din ce cauze apar

Hemoroizii sunt vene care se formează în partea inferioară a rectului (interni) sau sub pielea anusului (cei externi). Cei interni pot sângera fără să fie dureroşi, în timp ce hemoroizii externi provoacă dureri în timpul defecaţiei. Anumite persoane moştenesc această problemă de la părinţi, în timp ce altele o dezvoltă din cauza dietei care cauzează obezitatea, a ridicării greutăţilor constant sau în urma sexului anal.

Una dintre cauzele cele mai răspândite ale apariţiei hemoroizilor pare a fi constipaţia cronică, deoarece pune presiune pe pereţii vaselor de sânge. Pe de altă parte, aceştia pot apărea şi după un caz de diaree cronică. O altă situaţie în care apar hemoroizii este sarcina, deoarece uterul se măreşte şi presează vena din colon, cauzând umflarea ei. Hemoroizii se instalează mai ales la persoanele între 45 şi 65 de ani, dar şi copiii şi tinerii pot suferi de această afecţiune, în special dacă stau foarte mult pe scaun de-a lungul zilei.

Odată ce avem definit în minte ce sunt hemoroizii şi de ce apar, ne putem întreba cum se poate preveni apariţia lor. În primul rând, trebuie să avem o dietă bogată în fibre, între 25-30 g pe zi. Surse importante de fibre sunt leguminoasele (fasole boabe, mazăre, năut, linte), cerealele integrale, legumele, în special broccoli, varza de Bruxelles şi anghinarea şi fructele, cu precădere merele, perele, bananele şi căpşunile. De exemplu, 100 g de năut conţin 8,6 g de fibre, 100 g de varză de Bruxelles au 3.8 g fibre, iar în 100 g de măr sunt aproximativ 3 g de fibre.

Foarte important, un consum optim de fibre trebuie însoţit de un consum optim de apă, pentru a asigura digestia şi peristaltismul şi a combate constipaţia. Medicii recomandă 6-8 pahare cu apă zilnic: nu doar digestia va beneficia în urma aportului de apă, ci întregul corp.

Efectuarea exerciţiilor fizice este o altă metodă de prevenire a apariţiei hemoroizilor, însă atenţie la tipul de exerciţii! „Sportul ajută la reglarea activităţii colonului, însă angajarea în activităţi care cresc presiunea abdominală (precum ridicarea greutăţilor) poate duce la formarea hemoroizilor”, spune medicul gastroenterolog Richard Desi, de la Mercy Medical Center, Baltimore. De asemenea, nevoia de a merge la toaletă nu trebuie ignorată, aceasta fiind una dintre cele mai simple metode a prevenire a hemoroizilor.

Citeşte mai multe despre ce sunt hemoroizii şi cum se pot preveni:

Hemoroizii se agravează în vacanţă

Cum se calmează durerea hemoroidală