Ce se poate întâmpla dacă nu bei suficientă apă

1 shutterstock 1292227048 jpg jpeg

Deshidratarea poate cauza probleme de sănătate sau dezechilibre în organism, atrag atenţia specialiştii.

Te constipi

„Sistemul digestiv are nevoie de o cantitate adecvată de apă pentru a funcţiona normal. Rolul lichidelor este acela de a da volum scaunelor şi de a ajuta la eliminarea acestora. Deshidratarea creşte durata tranzitului intestinal. Încetinirea tranzitului intestinal este însoţită de crampe (dureri) abdominale. Totodată, constipaţia favorizează balonarea (acumularea de gaze) la nivelul tractului digestiv. Aceste manifestări sunt influenţate, pe lângă deshidratare, şi de alţi factori, cum sunt: vârsta, bolile asociate, tratamentele concomitente etc.”, explică Dr. Apostoiu Şerban.

Ai migrene

Te confrunţi cu dureri de cap care persistă multe zile? Poate fi vorba de cefaleea de tensiune, o durere de cap care, deşi nu este intensă, este suficient de supărătoare încât să te împiedice să-ţi desfăşori activităţile zilnice. Specialiştii spun că de vină pentru apariţia acestor neplăceri este consumul insuficient de apă, care afectează oxigenarea eficientă a creierului. 

Ai dureri de rinichi

Un aport insuficient de apă poate duce la apariţia unei dureri persistente în partea inferioară a spatelui ori chiar a unui disconfort în timpul micţiunii şi sânge în urină, simptome specifice pietrelor la rinichi. Urina conţine 95% apă şi 5% săruri minerale, uree, acid uric, creatinină. Întrucât rinichii filtrează urina, un consum insuficient de apă poate duce la formarea pietrelor, care se blochează în rinichi, după care se opresc în vezică. În cazuri severe, deshidratarea poate duce la insuficienţă renală.

Eşti obosit şi nu te poţi concentra

Cercetările arată că în deshidratarea uşoară inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa oxigen şi substanţe nutritive în celule. Asta duce la apariţia senzaţiei de moleşeală, împiedicându-te să-ţi duci la îndeplinire sarcinile zilnice. Un aport insuficient de apă îţi afectează şi concentrarea, susţin specialiştii. Înainte de o întâlnire sau de o şedinţă la locul de muncă, asigură-te că ai o sticlă de apă la îndemână şi că bei constant din ea.

Deshidratarea, periculoasă pentru copii

Dacă cel mic nu are chef de joacă, udă mai puţin de 6 scutece pe zi, plânge fără lacrimi, este posibil să fie deshidratat. Riscul de deshidratare este foarte mare mai ales la copiii care au diaree sau vărsături. În cazul în care cel mic are scaune dese şi apoase, este foarte important ca părintele să-i ofere cât mai multă apă, pentru a compensa cantitatea de lichide pe care corpul o pierde. Altfel, riscul de deshidratare este foarte mare.

Sfatul specialistului

Dr. Apostoiu Şerban, medic primar medicină de familie, Clinica Provita

Durerile de cap (cefalalgiile, migrenele) pot apărea ca şi o consecinţă a deshidratării, printr-o contractare temporară a creierului, fenomenul fiind secundar unui deficit de apă (în deshidratarea hipertonă sau hipernatremică), iar în cazul pierderii preponderente de sare (deshidratarea hipotonă sau hiponatremică) există riscul producerii edemului cerebral. Intensitatea acestora poate varia în funcţie de gradul de deshidratare. Durerile de frunte, de ceafă sau ale părţilor laterale ale capului sunt caracteristice migrenelor determinate de lipsa de apă. Dată fiind multitudinea cauzelor ce pot produce deshidratarea, precum şi multiplele complicaţii posibile, tratamentul deshidratării trebuie iniţiat precoce.