Ce poţi trata cu infiltraţii

1 2 jpg jpeg

Infiltraţia presupune injectarea unei substanţe medicamentoase la nivelul ţesutului afectat, cu scopul de a îmbunătăţi funcţionalitatea. Important de ştiut este că infiltraţiile au rolul de a elimina nevoia altor tratamente mai agresive, cum sunt cele chirurgicale. În funcţie de zona afectată sau de substanţa folosită, infiltraţiile se pot realiza cu sau fără anestezic.

Recomandate pacienţilor cu artroză

În cele mai multe cazuri, infiltraţiile sunt indicate de specialist pacienţilor care suferă de afecţiuni degenerative ale articulaţiilor, cum este artroza (poate apărea la nivelul gâtului, spatelui, genunchilor, şoldurilor, degetelor de la mâini şi de la picioare).

„Cel mai frecvent, recomandăm infiltraţiile pentru bolile reumatismale de la nivelul genunchiului (gonartroza) şi mai rar pentru cele care apar la şold (coxartroză) sau la gleznă. De asemenea, utilizăm infiltraţiile şi după intervenţiile artroscopice, ele având rolul de a grăbi refacerea postoperatorie a articulaţiei“, spune medicul Codrin Huszar, medic specialist ortopedie, traumatologie, Spitalul Sanador, Bucureşti.

Se pot face şi cu sângele propriu

Infiltraţiile cu diferite tipuri de substanţe sunt un bun tratament şi pentru persoanele care suferă de afecţiuni ale tendoanelor (tendinopatiile umărului, „cotul tenismenului“, tendinopatia tendonului achilean), dar şi de dureri la nivelul călcâiului (fasciita plantară).

Pentru astfel de probleme, specialiştii recomandă infiltraţiile care presupun „recoltarea de la pacient a unei cantităţi de câteva zeci de mililitri de sânge propriu, care se prelucrează (concentrează) pe loc cu instrumentar special, obţinându-se astfel un produs bogat în factori de creştere.

Ulterior, el se injectează la nivelul diferitelor zone ale aparatului locomotor pentru stimularea proceselor de vindecare/regenerare“, explică medicul ortoped. Tipuri de substanţe folosite

- acid hialuronic (pentru articulaţii dureroase, lipsă de mobilitate, afecţiuni ale cartilajului articular);

- cortizon (artrită reumatoidă, bursită, sindromul de tunel carpian, tendinite);

- sângele pacientului.

- persoanelor care suferă de infecţii la nivelul articulaţiilor;

- pacienţilor care au probleme de coagulare a sângelui sau urmează un astfel de tratament;

- celor care sunt diagnosticaţi cu tumori, hipotiroidism, osteoporoză într-un stadiu avansat, tuberculoză sau neuropatii.

BULINĂ: Indiferent de tipul infiltraţiilor, procedura se realizează în regim ambulator, astfel încât pacientul să poată merge fără ajutor imediat după efectuarea ei.

Dr. Codrin Huszar, medic specialist ortopedie, traumatologie, Spitalul Sanador, Bucureşti

O categorie importantă de substanţe pe care le utilizăm în tratamentul injectabil al afecţiunilor musculo-scheletale este reprezentată de soluţiile vasco-elastice, ce conţin, în principal, acid hialuronic.

Aceste soluţii acţionează ca un lubrifiant, care scad frecarea dintre extremităţile osoase ce compun articulaţiile, în felul acesta protejează cartilajul, ameliorează durerea, cresc mobilitatea articulară şi reduc inflamarea.

Majoritatea produselor moderne de pe piaţă se administrează în doză unică - o singură injectare într-o articulaţie, care are efect, în funcţie de tipul de afecţiune, între 6 şi 12 luni. Infiltraţiile sunt utilizate ca atare sau în asociere cu diverse intervenţii chirurgicale, tocmai pentru a potenţa efectul acestora.