Ce meserie i s-ar potrivi copilului tău?

1 meserie copil jpg jpeg

Ca părinte, îţi doreşti să fii un sprijin pentru copilul tău pentru a-l ajuta să aibă un viitor cât mai bun. Pe lângă încurajări şi sfaturi, acesta are nevoie şi de ghidarea ta. Ajută-l să-şi descopere aptitudinile şi să le fructifice cât mai bine!

O carieră aleasă greşit îi poate afecta pe tinerii aflaţi la început de drum, consecinţele fiind schimbarea frecventă a locului de muncă, pe viitor sau sentimenul de nemulţumire. De aceea, încă din adolescenţă, copilului îi este de folos să primească îndrumarea părinţilor sau chiar a psihologilor pentru o evaluare completă. Descoperirea timpurie a talentelor îl va ajuta să îşi dezvolte şi să îşi perfecţioneze abilităţile native.

Lasă-te ghidat de firea lui

  • Dacă ai observat că ai un copil cu o înclinaţie aparte pentru activităţile sportive, cu o capacitate motrică dezvoltată şi care este activ întreaga zi, având o rezistenţă sporită la efort, atunci este foarte posibil să i se potrivească meserii precum cea de sportiv, de antrenor, de dansator sau de poliţist.
  • Printre activităţile preferate ale copilului tău se numără cititul, scrisul sau interpretarea anumitor personaje? Dacă răspunsul este da şi, în plus, ai remarcat că are abilităţi de vorbire dezvoltate şi o memorie bună, e clar că meseriile care i se potrivesc au legătură cu oamenii şi cu domeniul public. Copilul tău poate deveni un scriitor de succes, actor, profesor, jurnalist, regizor, psiholog, om de publicitate, avocat sau, de ce nu, politician.
  • Dacă ai ai remarcat pasiunea copilului tău pentru tot ceea ce înseamnă artă (desen, pictură, design), că realizează cu mare uşurinţa combinaţii cromatice reuşite sau că este o fire extrem de inventivă, acest lucru înseamnă că latura sa creativă este puternic dezvoltată. De aceea, este indicat să nu i-o îngrădeşti şi să-i oferi posibilitatea de a şi-o dezvolta cât mai mult, ca pe viitor să se poată orienta, dacă doreşte, către meserii precum cea de pictor, arhitect, designer, chimist sau fotograf.
  • În cazul în care copilul tău are o fire mai retrasă, cu toate că îi place să fie atent la tot ceea se întâmplă în jurul său, dar preferă să nu se exteriorizeze prea mult, i s-ar putea potrivi meserii precum cea de informatician, instrumentist, translator, geograf, istoric sau arhivist.

Nu-i impune ce să „aleagă“

Copilul nu ar trebui niciodată privit ca o extensie a părintelui, prin care acesta să îşi proiecteze propriile năzuinţe, deoarece fiecare persoană este unică. Rezistă tentaţiei de a-i impune copilului tău ce să facă şi astfel veţi avea amândoi de câştigat: vei evita posibilele conflicte şi îl vei ajuta să se descopere.

Consulataţi un consilier profesional

Vizita la un consilier profesional îl poate ajuta pe copil să îşi descopere aptitudinile. În acest sens, există teste speciale pentru evaluarea punctelor forte, în urma cărora vor fi identificate domeniile care i se potrivesc cel mai bine.

Oferă-i copilului şansa să experimenteze

Pentru a-l sprijini pe drumul cunoaşterii, nu e necesar să urmeze o mulţime de cursuri din varii domenii, mai ales din cele care nu îi prezintă interes, ci mai degrabă de identificarea lucrurilor care îi fac cu adevărat plăcere. Aflaţi împreună care sunt interesele sale, materiile la care excelează şi ce activităţi preferă fără a fi constrâns. Pentru început, puteţi folosi ca punct de plecare o listă cu hobby-urile sale. Oferă-i copilului oportunitatea de a încerca activităţi noi, din care să le poată alege pe cele care îi stârnesc cel mai mult interesul.

Fii răbdător şi încurajează-l

Aminteşte-i copilului tău că descoperirea vocaţiei necesită timp şi răbdare, deoarece procesul de autocunoaştere nu se poate face de pe o zi pe alta. De asemenea, este important să îi menţionezi faptul că, indiferent de alegerea sa, îi vei fi alături şi-l vei sprijini.

INFO

Potrivit psihologilor, cea mai bună carieră pentru copilul tău este cea în care punctele forte şi pasiunile se îmbină.