Ce investigaţii urogenitale e bine să faci?

1 2 jpg jpeg

Teste pentru EA

Babeş-Papanicolau

După începerea vieţii sexuale, este bine să faci anual testul Papanicolau. Cu ajutorul lui poţi descoperi dacă ai vreo afecţiune genitală sau dacă eşti predispusă la cancer de col uterin. Testul nu este dureros, durează puţin şi constă în recoltarea unei probe de celule din mucoasa colului uterin.

Dacă rezultatele acestei testări indică celule cervicale anormale, medicul îţi poate recomanda să faci şi testul HPV. Cel mai indicat este să faci aceste teste la 8-12 zile de la ultima menstruaţie.

Colposcopia

Dacă la testul Papanicolau au apărut modificări celulare, este necesar să faci şi o colposcopie, cu ajutorul căreia se examinează vulva, vaginul şi colul uterin.

În timpul testării poţi simţi o durere de intensitate variată, de aceea poate fi indicat să iei un analgezic. De asemenea, câteva zile după această analiză poţi avea sângerări uşoare. Momentul cel mai bun de a face testul este între zilele 8 şi 14 ale ciclului menstrual.

Ecografia endovaginală

Pentru observarea amănunţită a uterului şi a ovarelor, dar şi pentru a depista chisturile ovariene, fibroamele şi infecţiile pelviene, este bine să faci o ecografie endovaginală. Dacă eşti însărcinată, avantajul acestei ecografii faţă de ecografia clasică este că se poate urmări evoluţia sarcinii de la vârste foarte mici şi, în plus, se poate controla activitatea cardiacă a fătului.

Aparatul ecografic este prevăzut cu o sondă de mici dimensiuni care, protejată de un prezervativ, se introduce în vagin. Medicul poate observa astfel pe ecran ovarele şi uterul din toate unghiurile. Înainte de a face investigaţia nu trebuie să bei multe lichide. Testul este nedureros, nu are efecte secundare şi durează în jur de 15 minute.

Teste pentru EL

Screening pentru prostată

Pentru a depista din timp afecţiunile prostatei bărbaţii trecuţi de 45 de ani trebuie să facă anual un examen medical care să includă testul antigenului specific prostatic şi tuşeul rectal. Acestea sunt cele mai importante investigaţii pentru depistarea şi monitorizarea cancerului de prostată.

Într-o primă fază a screening-ului prostatic medicul va recolta probe de sânge pentru a măsura nivelul antigenului specific prostatei. Apoi acesta va face un tuşeu rectal, prin care, cu ajutorul unei mănuşi chirurgicale, verifică conturul peretelui rectal şi mărimea, mobilitatea şi fermitatea prostatei. Examinarea este neplăcută, dar oferă informaţii importante legate de diverse afecţiuni la acest nivel.

Cistoscopia

Acest examen este indicat pentru a observa interiorul uretrei şi al vezicii urinare. Procedura implică folosirea unui tub subţire care este inserat uşor în uretră. Cu ajutorul cistoscopiei pot fi depistate o eventuală mărire în volum a prostatei, obstrucţia uretrei, unele anomalii şi prezenţa pietrelor în vezica urinară. Investigaţia se face sub anestezie locală şi durează aproximativ 5 minute. În urma acestui test nu există riscul de a avea reacţii adverse.

Teste pentru AMÂNDOI

Investigaţii pentru detectarea Chlamydia

Infecţia cu Chlamydia trachomatis este cea mai răspândită infecţie cu transmitere sexuală atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Ea nu are simptome într-un prim stadiu şi, netratată, poate duce la infertilitate. Pentru a depista prezenţa bacteriei, medicul poate apela la mai multe teste. El poate recolta secreţii din vagin, col uterin sau uretră sau poate apela la analize ale sângelui.

Analiza pentru depistarea infecţiilor urinare

Periodic este recomandat să faci o analiză a urinei pentru a depista o eventuală infecţie urinară. Examenul constă în recoltarea de urină într-un flacon steril, fiind necesar ca proba să fie analizată cât mai repede. De aceea, de multe ori este indicat ca recoltarea să se facă direct în laboratorul medical. Poţi fa

ce însă şi acasă acest lucru dacă vei avea grijă să respecţi cu stricteţe regulile de igienă şi dacă vei aduce imediat proba la cabinet. De obicei, trebuie recoltată prima urină de dimineaţă, după ce ţi-ai făcut igiena intimă. Rezultatele analizei le primeşti, în general, după două zile.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Analizele ginecologice obligatorii diferă în funcţie de vârstă. În general, până în 30 de ani, femeia ar trebui să facă, anual, un examen al secreţiilor vaginale. Acesta poate fi completat cu un test Babeş-Papanicolau prin intermediul căruia se pot observa eventualele probleme localizate la nivelul colului uterin.