Ce facem pentru o inimă sănătoasă
Un nivel crescut al colesterolului îţi creşte riscul de afecţiuni cardiovasculare. Stilul de viaţă din ce în ce mai agitat te poate face să sari peste mesele principale ale zilei, favorizând astfel apariţia dereglărilor hormonale şi a problemelor de sănătate.
Nici mişcarea nu trebuie evitată, deoarece, în timpul activităţilor fizice, creierul se oxigenează mai bine şi circulaţia sangvină facilitează hrănirea tuturor celulelor din organism.
Un avocado pe zi sau fructele oleaginoase sunt cunoscute pentru efectele lor benefice, chiar dacă sunt considerate alimente hipercalorice. Beneficiul lor principal este acela că au grăsimi nesaturate, exact ceea ce are nevoie organismul tău.
Ca să aveţi o inimă sănătoasă, trebuie să respectaţi şi câteva sfaturi importante:
1. Renunţaţi la fumat. Acesta este este principalul factor de risc în infarctul miocardic;
2. Evitaţi stresul pe cât posibil. Stresul cronic, cotidian, determină creşterea dramatică a infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale la populaţia sub 45-50 de ani;
3. Renunţaţi la viaţa sedentară. Orice tip de efort este bun, recomandat fiind minimum 30 de minute de efort/pe zi;
4. Urmaţi o dietă sănătoasă. Dieta nesănătoasă înseamnă un consum exagerat de sare, de grăsimi şi de zaharuri. E indicat să aveţi o dietă bogată în fructe şi legume, cu cereale integrale şi fibre alimentare, cu cărnuri slabe şi peşte.
5. O dată pe an, dacă nu aveţi boli în antecedente, este recomandat să veniţi la medic pentru EKG, măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei şi colesterolului. Orice boală depistată din vreme se tratează mai uşor.
"Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut. Aşadar, această boală extrem de severă, care omoară oameni, apare din ce în ce mai des la oamenii tineri. În plus, toţi factorii de risc care afectează inima şi anume: hipertensiunea arterială, diabetul, creşterea colesterolului, apar din ce în ce mai des la oamenii tineri", spune prof. Dr. Dragoş Vinereanu la SUUB.