Ce este boala neurovegetativă

1 2 jpg jpeg

Distonia vegetativa este o problema asociata cu tulburari ale sistemului nervos autonom. Este o problema in care in stare de repaus sistemul vascular si musculatura sunt tensionate. Acest tonus constant duce la contractii ale inimii si alte simptome.

Este mai degraba un set de conditii in care exista o afectare, o problema privind coordonarea sistemului nervos, a organelor interne si a coloanei vertebrale.

Pacientul prezinta manifestari clinice, dar in acelasi timp, nu exista semne de modificari evidente ale sistemului cardiovascular (semne ale tulburarilor de ritm si de conducere, ischemie miocardica etc.). In cazurile severe, apar dureri de cap severe, palpitatii, tremuraturi si amorteala a extremitatilor.

Persoana are simptome cum ar fi o boala fizica (cum ar fi wheezing, dureri in piept, transpiratie, ameteli), dar in timpul investigatiilor clinice este imposibil sa se determine cauza fizica a simptomelor.

Boala neurovegetativă - cauze

- factori ce tin de ereditate (risc de hipertensiune, tulburari de tonus muscular mostenite etc.);

- efecte ale unor leziuni ale sistemului nervos central;

- manifestari ale unor boli ale sistemului nervos central si periferic, ce apar in urma interactiunilor structurilor cerebrale responsabile de mentinerea echilibrului intern si a homeostaziei in organism (hipotalamus, sistem limbic, trunchiul cerebral);

- probleme endocrine, inclusiv ale hormonilor sexuali etc.;

- suprasolicitare;

- stres cronic;

- burnout 

Boala neurovegetativă - Simptome

- palpitatii;

- ameteli;

- transpiratie abundenta;

- dureri de cap (migrene);

- furnicaturi, amorteala;

- fibromialgie – boala caracterizata prin dureri musculare cronice;

- tulburari digestive – de exemplu, reflux gastroesofagian, care consta in trecerea continutului stomacului in esofag, deoarece muschiul ce le separa nu se inchide, generand iritatii; altele includ sindromul intestinului iritabil sau colita nervoasa, care este o inflamatie a intestinului gros si a rectului; poate aparea si diareea sau constipatia;

- scaderea fluxului sangvin – poate cauza paloare si maini reci;

- somnolenta, oboseala, probleme de concentrare;

- tulburari afective – depresie, anxietate, atacuri de panica.