Ce e bine să ştii despre uleiurile esenţiale

1 2 jpg jpeg

În primul rând, ai grijă ce cumperi. Ia uleiurile esenţiale de la un producător recunoscut, care nu adaugă alte substanţe în compoziţia lor, mai ales unele cu potenţial alergen. Chiar dacă pe un recipient scrie că uleiul respectiv se poate folosi direct pe piele, e bine să nu iei această informaţie de-a gata, ci să testezi totuşi pe o mică porţiune înainte de a-ţi da cu ulei esenţial pe zone mai întinse.

De asemenea, e bine să ţii cont de faptul că uleiurile esenţiale nu sunt recomandate pentru a le introduce în nas, ochi, gură sau în părţile intime. Anumite uleiuri esenţiale nu trebuie folosite sub nicio formă direct pe piele - de exemplu, cel de chimion cauzează apariţia veziculelor pe piele.

Dacă te afli sub orice fel de tratament medicamentos, discută cu doctorul tău despre folosirea oricărui ulei esenţial, pentru că unele interferează cu medicaţia. Dacă ai porţiuni de piele iritată sau inflamată, nu pune ulei esenţial pe ele, pentru că pot cauza reacţii neplăcute. Nu utiliza uleiuri esenţiale pe pielea copiilor decât dacă pediatrul şi-a dat acordul. Şi tot legat de copii, ai grijă unde îţi depozitezi sticluţele cu ulei esenţial, pentru ca micuţii să nu poată ajunge la ele.

Fii atent la valabilitate, pentru că dacă le foloseşti după ce au expirat, e posibil să ai reacţii alergice şi iritaţii. De obicei, uleiul te va atenţiona chiar el când nu mai poate fi folosit, pentru că îşi schimbă mirosul şi consistenţa. Chiar dacă uleiul se află în termenul de valabilitate, în cazul în care pielea ta reacţionează neplăcut când îl utilizezi (se irită, se înroşeşte, apar vezicule etc.), spală-te uşor cu apă şi nu îl mai folosi.