Cât de periculoase sunt fracturile de şold la vârsta a treia

1 2 jpg jpeg

Pe aceeaşi temă:

Boli ale vârstei a treia care pot fi tratate prin kinetoterapie

Când este nevoie de proteză de şold?

Vârstnicii care se aleg cu o fractură de şold prezintă un risc de mortalitate de cinci până la opt ori mai mare în primele luni de la accident, arată un studiu recent realizat în Belgia. În timp ce femeile prezintă un risc cu 50% mai mare de a muri în primele 3 luni de după fractură, în cazul bărbaţilor acest risc ajunge chiar şi până la 80%, fiind chiar mai mare pe măsura trecerii anilor. Cum te afectează Unul din trei bătrâni are cel puţin o căzătură după vârsta de 65 de ani, iar jumătate dintre persoanele în vârstă cad în mod repetat, arată autorii unui studiu realizat în Elveţia, la Universitatea de Medicină de la Geneva. Fracturile prezintă un risc ridicat deoarece oasele sunt mai fragile în a doua parte a vieţii. În plus, o astfel de experienţă medicală neplăcută poate ţintui la pat un bătrân, ceea ce înseamnă mari probleme pentru el atât fizic, cât şi mental. Mişcarea, de mare ajutor Cel mai des, bătrânii cad în timp ce merg şi nu dacă efectuează mişcări complicate. Tocmai de aceea, este foarte important să faci cât mai multe exerciţii fizice care să te ajute să ai un echilibru mai bun. Plimbările lungi şi în zone sigure sunt recomandate în acest caz. Este foarte important să nu te oboseşti foarte tare şi să încerci să-şi menţii cât mai mult echilibrul. Spre exemplu, mersul pe ritm de muzică poate reduce riscul de căzături, dacă este efectuat în mod regulat, timp de şase luni. Alimentaţie preventivă Un supliment de vitamina D, luat în fiecare zi, micşorează cu 5% riscul de a face o fractură de şold, potrivit cercetătorilor britanici de la British Medical Journal. Suplimentul începe să aibă efect într-o perioadă de două până la cinci luni de la începerea tratamentului. Cercetătorii au ajuns la concluzia că vitamina D2 scade riscul de cădere cu 19%, iar vitamina D3 cu 26%. Aceasta deoarece vitamina D măreşte forţa şi îmbunătăţeşte echilibrul în cazul vârstnicilor. Alimentul cel mai bogat care conţine această vitamină este peştele gras, însă doar dacă este consumat în mod regulat poate avea efecte benefice. De aceea, este bine să mănânci cel puţin o dată pe săptămână somon, hering, sardine, păstrav, anşoa, care aduc între 10-20 mg de vitamina D la porţie.