Care sunt riscurile rinoplastiei secundare

1 rinoplatie jpg jpeg

Rinoplastia este operatia de remodelare a nasului. Interventia nu este lipsita de complicatii, de aceea este bine sa stii care sunt beneficiile, cat si riscurile rinoplastiei.

Care este scopul operatiei

Rinoplastia poate schimba dimensiunea, forma sau proportiile nasului. Interventia chirurgicala este indicata pentru a repara deformarile cauzate de o leziune, pentru a corecta un defect la nastere sau pentru a imbunatati respiratia, atunci cand exista obstructie nazala datorata anomaliilor structurale ale piramidei nazale.

Ce investigatii preoperatorii sunt necesare

Inainte de programarea rinoplastiei, trebuie sa consulti chirurgul pentru a te asigura ca asteptarile tale sunt in concordanta cu posibilitatile medicale de modelare a nasului. Medicul iti va pune intrebari cu privire la antecedentele medicale - inclusiv antecedente de obstructie nazala, interventii chirurgicale etc. Daca suferi de hemofilie (boala a sangelui, a carei principala manifestare este reprezentata de hemoragii), de exemplu, este posibil sa nu fii un bun candidat pentru rinoplastie. Specialistul iti va efectua o examinare fizica completa, inclusiv teste de laborator, precum cele de sange si-ti va examina, de asemenea, trasaturile fetei si interiorul si exteriorul nasului.

Examenul fizic il va ajuta pe medic sa determine ce modificari trebuie facute si cum aceste modificari vor afecta rezultatul final. Chirurgul va evalua unghiul format de nas cu buza superioara, care ar trebui sa fie de 90 de grade la barbati si peste 90 de grade la femei si va observa eventualele tulburari respiratorii.

In timpul consultatiei preoperatorii, o asistenta iti va fotografia nasul din diferite unghiuri si va face masuratori referitoare la dimensiunile actuale ale nasului. Chirurgul iti va recomanda, de asemenea, sa eviti medicamentele care contin aspirina sau ibuprofen timp de doua saptamani inainte si dupa interventia chirurgicala, caci pot creste riscul de sangerare. De evitat sunt si remediile pe baza de plante si suplimentele fara prescriptie medicala.

Daca fumezi, renunta la acest viciu, caci fumatul incetineste procesul de vindecare dupa interventie chirurgicala si creste riscul de infectie.

 

Ce se intampla dupa operatie

Dupa rinopastie, oasele si cartilajele sunt sustinute in noua pozitie cu o atela ce se aplica pe fata externa a piramidei nazale. In fosele nazale se vor introduce niste tampoane pentru a sustine scheletul osteo-cartilaginos nazal si pentru a preveni sangerarea. Daca apare un disconfort, medicul iti va recomanda analgezice. Pacientul trebuie sa se odihneasca doar intins pe spate, cu capul usor ridicat, iar contra vanatailor si umflarea nasului se vor aplica comprese reci la nivelul ochilor si fruntii. Acestea nu se pun niciodata pe nas!

Sangerarea usoara si scurgerea mucusului spre gat prin spatele cavitatii nazale sunt frecvente dupa rinoplastie sau dupa indepartarea pansamentului. Pentru a scadea riscul de sangerare si umflarea nasului, medicul iti va recomanda sa eviti activitatile solicitante, precum aerobicul si joggingul, sa faci baie in loc de dus cata vreme ai bandajele pe nas, sa nu-ti sufli nasul, sa mananci alimente bogate in fibre, precum fructele si legumele, pentru a evita constipatia, sa periezi usor dintii pentru a limita miscarea buzei superioare. Sunt interzise purtarea ochelarilor si expunerea la soare in primele trei luni dupa rinopastie. Unele umflaturi temporare si decolorarea pleoapelor pot aparea timp de doua pana la trei saptamani dupa operatie. In primele zile dupa operatie, este posibil sa ai pierderi de memorie, timp de reactie scazut si judecata depreciata. 

Care sunt riscurile rinoplastiei

  • Tulburari de sensibilitate la nivelul nasului: Anumite deformari ale nasului sunt asociate cu probleme respiratorii. In aceste cazuri, rinoplastia este indicata pentru imbunatatirea respiratiei. Insa, operatia poate reduce sectiunea transversala a cailor nazale. Prin urmare, 10% dintre pacienti, dupa rinoplastia primara, se plang de probleme de respiratie.
  • Infectia: In general, infectia apare doar la 1% dintre cazuri, fiind prevenita prin administrarea de antibiotice.
  • Edem, hematoame, infectii locale si necroza cutanata: Consecintele pot fi atrofie, rubeoza, fibroza, durere si amorteala. 

Pacientii se mai pot confrunta si cu:

  • dificultati de respiratie; 
  • neregularitati de contur si asimetrii, motiv pentru care este nevoie de o noua interventie;
  • o gaura in sept (perforatie septala);
  • cicatrici hipertrofice sau vicioase.

Citeste si: