Caderea parului: ce afectiuni poate ascunde?

1 2 jpg jpeg

Caderea parului poate fi cauzata de o varietate de factori, de la diferite afectiuni, la nutritie deficitara pana la dezechilibre hormonale si stres.

Indiferent ca se manifesta prin subtierea firului de par sau prin chelie, tratamentul impotriva caderii parului consta in identificarea cauzelor care conduc la aceasta situatie si, ulterior, administrarea unui tratament corespunzator.

Afectiuni care conduc la pierderea parului

1. Afectiuni ale tiroidei Fie ca este vorba despre hipoactivitatea glandei tiroide, afectiune numita hipotiroidism, sau despre tiroida hiperactiva, afectiune numita hipertiroidism, consecintele sunt aceleasi - caderea parului din cauza dezechilibrului hormonal. Hormonii contribuie la reglementarea functiilor din organism, inclusiv cresterea parului. Administrarea tratamentului corespunzator in cazul afectiunilor tiroidiene mentionate mai sus contribuie la controlarea caderii parului.

Schimbarile si dereglarile hormonale cauzeaza caderea temporara a parului; acestea pot fi cauzate de sarcina, nastere, intreruperea de sarcina (avort), administrarea de anticonceptionale, menopauza si afectiunile tiroidei. Organismul are nevoie de cel putin 3 luni pentru a se obisnui cu noile reglementari hormonale, timp in care dezechilibrul hormonal provoaca caderea parului, variatii ale masei corporale, stres, oboseala, acnee, potrivit sfatulmedicului.ro.

Alopecia este termenul medical care defineste caderea parului. Exista doua tipuri de alopecie:

- alopecia areata;

- alopecia androgenica (calvitia);

Alopecia poate cauza atat caderea parului de la nivelul scalpului, cat si de pe celelalte regiuni ale corpului. Aceasta poate conduce la subtierea firului de par, calvitie totala sau partiala, permanenta sau temporara.

In momentul in care organismul este supus unui traumatism fizic ciclul natural de crestere al parului poate fi intrerupt, conducand la pierderea parului. Orice soc al organismului - accidente rutiere, interventii chirurgicale, arsuri, orice tip de afectiune - este un soc si pentru foliculii pilosi, rezultand caderea parului de pe 75% din suprafata scalpului in doar cateva luni.

Stresul fizic sau mental perturba ciclul normal de crestere al parului; aceasta situatie apare dupa 2-3 luni de la manifestarea evenimentului neplacut cand foliculii parului intra in faza de telogen prematur, conducand la stoparea cresterii parului. Controlarea factorilor de stres restabileste cresterea normala a parului.