Boala venoasă cronică afectează peste 60% dintre români
Boala venoasă cronica este o boală evolutivă caracterizată printr-o gamă largă de simptome şi semne, fiind datorată, în principal, apariţiei hipertensiunii venoase. În majoritatea cazurilor, hipertensiunea venoasă este rezultatul prezenţei factorilor genetici sau/şi a factorilor de mediu (ortostatism prelungit, sarcină, hormoni etc.). În timp, hipertensiunea venoasă conduce la stază sanguină anormală şi apoi către reflux venos apărut ca urmare a afectării valvulare venoase (incompetenţa valvulară). În general, primele manifestări ale bolii sunt ignorate şi netrate, ceea ce conduce la complicaţii grave, invalidante, după cum ne informează site-ul www.sanatatepascupas.ro.
Riscul apariţiei acestei afecţiuni creşte, în cazul femeilor, pe perioada sarcinii. Alţi factori precum obezitatea, istoricul familial de boală venoasă cronică, stilul de viaţă sedentar sau profesiile care presupun statul prelungit în picioare, joacă şi ei un rol major în apariţia venelor varicoase (varicelor) şi a complicaţiilor acestora (tulburări trofice, ulcere venoase de gamba).
Umflarea gambelor, printre simptome
Printre primele simptome ale apariţiei bolii venoase cronice sunt de menţionat: senzaţia de greutate şi de umflare a gambelor, durerea la nivelul gambelor, senzaţia de înţepături, furnicături ale gambelor, durerea pe traiect venos, senzaţie de arsură, crampe nocturne, în 3 situaţii principale de declanşare: după stat prelungit în picioare, la sfârşitul zilei şi în timpul nopţii.
Ce măsuri ajută
Există o serie de exerciţii menite să ajute la reducerea simptomelor bolii:
• Ridicarea picioarelor la 15 grade faţă de planul patului timp de minim 30 de minute, de trei sau patru ori pe zi, poate reduce umflarea şi poate îmbunătăţi circulaţiei venoase. Îmbunătăţirea circulaţiei venoase poate accelera vindecarea ulcerelor venoase. Totuşi, este posibil ca acest exerciţiu să nu fie foarte practic în anumite cazuri.
• Mişcările gleznei de mai multe ori pe parcursul zilei pot fi utile mai ales pentru persoanele care stau în picioare perioade lungi de timp, la fel ca mersul pe călcâie.
• Mersul pe jos este, de asemenea, un exerciţiu foarte bun. Persoanele cu boală venoasă cronică ce merg mai puţin de 10 minute pe zi au un risc mai mare de a dezvolta ulcere venoase decât cei care sunt mai activi fizic.
• Înotul favorizează şi el circulaţia venoasă.
Se poate trata
Pentru stabilirea corectă a diagnosticului este necesară efectuarea unei ecografii venoase Doppler, care oferă certitudine specialistului, acesta urmând apoi să stabilească tratamentul necesar, bineînţeles, numai după evaluarea completă a pacientului.
Obiectivele tratamentului adresat pacienţilor care suferă de boala venoasă cronică vizează în principal reducerea durerii venoase şi a edemului, stoparea evoluţiei şi înlăturarea aspectului neplăcut al venelor varicoase, vindecarea ulcerului venos şi prevenirea apariţiei acestuia. Tratamentul se face în funcţie de stadiul bolii, personalizat pentru fiecare pacient în parte, şi poate include modificarea stilului de viaţă, tratamentul conservativ, terapie compresivă, terapie farmacologică şi terapie intervenţională, chirurgicală.