Argumente să renunţi la fumat de care poate n-ai auzit

1 2 jpg jpeg

Sunt şanse mari să fumeze şi copiii tăi

Un studiu recent a semnalat existenţa unui risc cu 30% mai mare de a fuma la maturitate în cazul copiilor care fumează pasiv din cauza părinţilor fumători şi chiar a copiilor ai căror părinţi au fost dependenţi de ţigară în trecut.

În schimb, copiii acelor părinţii care nu fumează şi n-au avut acest obicei niciodată au doar 8% şanse să fumeze de-a lungul vieţii.

Fumatul îţi slăbeşte musculatura

Sigur ai auzit de faptul că tutunul are un impact negativ asupra sănătăţii sistemului cardiovascular, dar îţi slăbeşte şi musculatura din cauza monoxidului de carbon din ţigări.

Acesta îngreunează procesul prin care oxigenul ajunge la muşchi şi este produsă energia.

Cu cât muşchii vor primi mai puţin oxigen, cu atât mai greu le va fi să funcţioneze la parametri normali. Mai mult, nicotina te lasă fără vlagă şi cu greu vei reuşi să faci faţă activităţilor cotidiene.

Te îmbolnăveşti mai des

Sistemul imunitar îţi este şi el slăbit din cauza fumatului.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că tutunul este o cauză a inflamaţiilor şi a degradării la nivel celular. Infecţiile sau tumorile stimulează corpul să producă globule albe (leucocite).

Dacă analizele de sânge indică o cantitate mare de leucocite înseamnă că organismul este permanentă luptă împotriva degradării produse de dependenţa de nicotină.

Cum tutunul reduce imunitatea la nivelul sistemului respirator, riscul de a suferi de infecţii bacteriene este crescut.

Când fumezi e ca şi cum ai fi expus constant la o investigaţie cu raze X

Fumatul unui pachet de ţigări pe zi, timp de un an, îţi aduce în corp şi o doză de radiaţii X. Obiceiul egalează circa 70 de radiografii dentare.

Potrivit experţilor Societăţii de Radiologie din America de Nord, este rocomandat să ne expunem anual la mai puţin de 20 mSv (unitatea de măsură a radiaţiilor fiind milisievertul sau mSv). În mod normal, suntem expuşi la radiaţii naturale din surse ca solul şi soarele, la care e indicat să adăugăm cât mai puţine alte surse, cum ar fi radiografiile şi... fumatul.