Aparatele moderne îţi salvează viaţa

1 2 jpg jpeg

Tomografii performante

Există doar două tomografe capabile să vizualizeze în detaliu toate organele corpului şi să pună un diagnostic precis cu mai mult timp înaintea altor metode.

Unul se află la Centrul Euromedic Fundeni, din Bucureşti, iar celălalt la Pozitron-Diagnosztica, din Oradea.

Aparatele sunt speciale şi realizează tomografii cu emisie de pozitroni (PET/CT), fiind folosite în special pentru monitorizarea bolnavilor de cancer, dar şi pentru depistarea unei serii de boli (oncologice, cardiovasculare şi neurologice).

Recent, pe lista celor care pot beneficia de gratuitate au fost incluse şi persoanele care suferă de epilepsie sau de afecţiuni cardiovasculare.

Cât costă?

Cei care nu beneficiază de subvenţii trebuie să plătească aproximativ 1.000 de euro pentru a beneficia de o tomografie de acest tip.

Bolnavii înscrişi în programul Ministerului Sănătăţii au gratui-tate, însă trebuie să depună dosarul complet şi să aştepte să se întrunească o comisie care-i va programa (aceasta se întâlneşte o dată pe lună).

Contraindicaţii

Nu pot face examinarea PET/CT persoanele care suferă de claustrofobie şi gravidele. De asemenea, persoanele care suferă de diabet trebuie să fie stabile pentru a fi supuse acestei investigaţii, deoarece li se injectează o substanţă cu glucoză. Analiza nu se face mai devreme de două luni de la o intervenţie chirurgicală.

Radioterapia învinge cancerul

Radioterapia este una dintre cele mai eficiente şi mai puţin costisitoare tratamente folosite în cancer.

În fiecare an, peste 60.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer, iar cifrele sunt în creştere, potrivit Centrului de Statistică al Ministerului Sănătăţii.

Aparatele performante reuşesc să trateze cancerele în faza de evoluţie, în condiţiile în care 46.000 de persoane mor anual din cauza acestei boli.

Linie completă de tratament, la Cluj

Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca are din luna octombrie a anului trecut un robot medical care tratează tumorile canceroase cu ajutorul energiei nucleare.

Aparatul poate trata 70% dintre tipurile de tumori şi a costat 3,5 milioane de euro. Zilnic, pot fi trataţi câte 40 de pacienţi, iar de tratament gratuit pot beneficia toţi cei care au asigurare medicală la stat.

Linia de radiologie de la Institutul Oncologic cuprinde un accelerator de particule, un computer tomograf-simulator, un sistem computerizat de planificare a tratamentului, sisteme complete de imobilizare a pacientului şi un sistem informaţional electronic.

Încăperea în care funcţionează a fost construită special şi este asemănătoare unui buncăr. Cu ajutorul aparatului, se pot realiza radieri de mare precizie, iar tehnica permite prelungirea vieţii celui bolnav cu 70%.

Psihoterapie la distanţă

Psihologii clujeni vor putea trata diferite tulburări psihice de la mulţi kilometri distanţă, prin intermediul unor imagini holografice.

Primul „holopodium” din România a fost amplasat la Facultatea de Psihologie din Cluj, iar tehnologia va fi folosită pentru tratatea unor afecţiuni psihice.

Psihoterapeuţii de la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” sunt primii specialişti din lume care vor putea ţine şedinţe de terapie la distanţă.

Specialiştii de aici vor să testeze dacă acest tip de psihoterapie dă rezultate şi ar putea înlocui şedinţele faţă în faţă.

Sistemul va fi testat pe pacienţii Clinicii Universitare de Psihologie „Babeş-Bolyai”, iar primele rezultate ale cercetării vor fi făcute publice în februarie.

Precizia asigură succesul procedurii

La noi în ţară, a luat fiinţă recent la Bucureşti primul Centru de Excelenţă în Tratarea Cancerului - OncoFort.

Centrul este dotat cu un accelerator de particule de ultimă generaţie, folosit în radioterapie.

Radioterapia nu este o tehnică nouă de tratare a cancerului, însă aparatele moderne au o precizie mult mai mare.

Acest lucru este important în măsura în care radioterapia convenţională poate dăuna ţesutului sănătos din jurul tumorii.

Acceleratorul de particule de ultimă generaţie este foarte precis şi nu afectează organele vitale din jurul tumorii.

Aparatele sunt dotate cu lamele autoajustabile, care iau forma tumorii. Astfel, radiaţia este concentrată numai către aceasta. Cu ajutorul unui soft special, medicul conturează volumul de iradiere şi organele de risc.

Şansă în plus pentru prematuri

În România, în fiecare an, se nasc prematur peste 20.000 de copii. Ei au nevoie de monitorizare atentă pentru prevenirea unor probleme de sănătate.

În urma campaniei „Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri”, 11 maternităţi din ţară au fost echipate cu sisteme de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie.

Aceste echipamente nu au existat până acum în nicio maternitate din România şi au capacitatea de a reduce complicaţiile şi de a creşte rata de supravieţuire a copiilor născuţi prematur.

Cele 11 maternităţi incluse echipate cu aceste sisteme moderne se află în Bucureşti (Cantacuzino, Giuleşti, Municipal, Polizu), Cluj (Clinicile de Obstetrică şi Ginecologie 1 şi 2), Iaşi, Oradea, Sibiu, Timişoara şi Târgu-Mureş.

Tehnica Mohs de îndepărtare chirurgicală succesivă a straturilor de piele afectate de cancer este utilizată într‑o singură clinică din ţară.

Motivul? Echipamentul cu care se realizează această intervenţie este foarte scump. În timpul intervenţiei, fiecare strat de piele este verificat la microscop pentru a se vedea exact cât ţesut este afectat, fără a fi nevoie să se recolteze probe pentru analize.

Procedura asigură o rată de vindecare de 99%, iar boala nu recidivează. În urma intervenţiei clasice de îndepărtare a ţesuturilor canceroase, rata de vindecare este de 60%.

Intervenţia este recomandată în cazul tumorilor faciale, pentru că permite salvarea ţesutului sănătos, dar şi în cazul tumorilor recidivante. Intervenţia poate dura până la

12 ore şi se efectuează sub anestezie locală.

Info

Radioterapia este unul dintre cele mai eficiente şi puţin costisitoare tratamente utilizate în vindecarea cancerului.