Iată ce NU trebuie să ţii niciodată în bucătărie! Tu faci greşeala asta?
Bucătăria este locul în care gătim şi luăm masa. Din cauza temperaturilor mari, unele obiecte nu trebuie păstrate în bucătărie.
Potrivit experților, vitaminele, suplimentele și alte pastile nu trebuie păstrate niciodată în bucătărie. Foto: Shutterstock
Pentru a ne fi la-ndemână dimineaţa, mulţi dintre noi ţinem medicamentele la vedere, pe masă sau pe blatul de la bucătărie.
Orice tratament medicamentos are în prospect menţiuni legate de condiţiile de depozitare. În cazul păstrării neadecvate, medicamentele nu numai că nu îşi fac efectul, dar pot deveni toxice. Niciun medicament nu ar trebui lăsat într-o maşină care stă în soare şi nici în bucătărie sau baie, unde umiditatea este mai mare.
Vezi şi:
De ce unele medicamente sunt periculoase pentru șoferi?
Acestea sunt medicamentele care pot da dependenţă!
Excepţie: unele medicamente se păstrează la frigider
Dacă pe prospectul medicamentelor se menţionează că trebuie păstrate la temperaturi între 2 şi 8 °C, vara, acestea se vor păstra la frigider sau în camere răcoroase, pentru că efectele lor sunt diminuate dacă sunt expuse prea mult la căldură. De asemenea, se vor folosi imediat ce au fost scoase.
În cazul celor care trebuie menţinute la 25 - 30 °C, depăşirea ocazională a acestor temperaturi, timp de câteva zile până la câteva săptămâni, nu are niciun efect asupra calității lor.
Antidiabeticele orale trebuie depozitate la temperaturi sub 25°C, iar insulina, la frigider. Stilourile sau cartuşele de insulină utilizate zilnic se păstrează la temperaturi între 15 și 25°C. Şi soluţiile oftalmice şi vaccinurile se recomandă a fi păstrate la rece.
În cazul medicamentelor fără menţiuni speciale de păstrare, sunt recomandate locurile întunecate sau uscate. Nu se vor folosi produsele care s-au degradat din cauza căldurii, cum este cazul supozitoarelor sau al ovulelor.
Este important să se observe şi aspectul şi consistenţa pastilelor; dacă îşi schimbă culoarea şi textura în urma păstrării în căldură, este posibil să nu mai fie eficiente.
Vezi şi: Bine de ştiut! Ce faci dacă nu ai suficienți bani pentru medicamente? Sfaturile dr. Ionuţ Poeană