De ce unele medicamente sunt periculoase pentru șoferi?

Dacă iei medicamente, este sigur să conduci? Cel mai probabil, da. Cu toate acestea, U.S. Food and Drug Administration (FDA) te sfătuiește să te asiguri că ai voie să faci acest lucru, înainte de a utiliza orice tip de vehicul, indiferent dacă este o mașină, autobuz, tren, avion sau barcă.

Deși majoritatea medicamentelor nu îți vor afecta capacitatea de a conduce, unele medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală (numite și eliberate fără prescripție medicală, OTC) pot avea efecte secundare și pot provoca reacții care pot face nesigur condusul vehiculelor.

Efectele secundare pot include:

·      somnolență/somnolență

·      vedere neclara

·      ameţeală

·      mișcarea încetinită

·      leșin

·      incapacitatea de a se concentra sau de a acorda atenție

·      greaţă

·      excitabilitate

Unele medicamente îți pot afecta capacitatea de a conduce pentru o scurtă perioadă de timp. În alte cazuri,  efectele pot dura câteva ore și chiar până a doua zi.

Medicamente care ar putea afecta abilitatea de a conduce

A ști cum medicamentele tale, sau orice combinație a acestora – îți afectează capacitatea de a conduce vehicule este o măsură de siguranță și un act de responsabilitate. Unele medicamente care ar putea face periculoasă conducerea vehiculelor includ:

·      analgezice opioide

·      medicamente prescrise pentru anxietate (de exemplu, benzodiazepine)

·      medicamente anti-convulsii (medicamente antiepileptice)

·      medicamente antipsihotice

·      unele antidepresive

·      produse care conțin codeină

·      unele remedii pentru răceli și produse pentru alergii, cum ar fi antihistaminice (atât pe bază de rețetă, cât și OTC)

·      somnifere

·      relaxante musculare

·      medicamente care tratează sau controlează simptomele diareei

·      medicamente care tratează sau previn simptomele răului de mișcare

·      pastile de slăbit, medicamente pentru „a rămâne treaz” și alte medicamente cu stimulente (de exemplu, cofeină, efedrina, pseudoefedrina).

sofer_obosit_miopie_hutterstock 1275314326 jpg

Unele medicamente determină o încetinire a reacțiilor, periculoasă la volan. Foto: Shutterstock

De asemenea, consumul de produse cu canabidiol, deoarece poate provoca somnolență, sedare și letargie. Din cauza acestor efecte secundare, consumatorii ar trebui să fie precauți dacă intenționează să conducă un autovehicul.

Unele medicamente pentru somn te pot afecta, chiar și în dimineața următoare. Prin urmare, persoanele cu insomnie care au probleme în a adormi sau a adormi trebuie să fie agtente deoarece,  dimineața următoare, unele medicamente pentru somn te-ar putea face mai puțin capabil să desfășori activități pentru care trebuie să fii pe deplin alert, inclusiv să șofezi.

Un ingredient comun într-un medicament pentru somn prescris pe scară largă este zolpidemul, care aparține unei clase de medicamente numite sedative-hipnotice. FDA a descoperit că medicamentele care conțin zolpidem, în special formele cu eliberare prelungită, pot afecta capacitatea de conducere și alte activități în dimineața următoare.

Formele de Zolpidem cu eliberare imediată și prelungită sunt comercializate ca medicamente generice și sub aceste nume de marcă:

·      Ambien și Ambien CR (tablete orale)

·      Edluar (tableta plasată sub limbă)

·      Intermezzo (tableta plasată sub limbă)

·      Zolpimist (spray oral)

Persoanele care iau medicamente pentru somn ar trebui să discute cu medicul lor despre modalitățile de a lua cea mai mică doză eficientă. Nu presupune că medicamentele pentru somn fără prescripție medicală sunt în mod necesar alternative mai sigure.

Medicamentele împotriva alergiilor

Pentru cei care suferă de alergii, medicamentele care conțin antihistaminice pot ajuta la ameliorarea multor tipuri diferite de alergii, inclusiv febra fânului. Dar aceste medicamente pot interfera cu conducerea și operarea de utilaje grele (inclusiv conducerea unei mașini). Antihistaminicele îți pot încetini timpul de reacție, pot îngreuna concentrarea sau gândirea clară și pot provoca confuzie ușoară chiar dacă nu te simți somnolent. .

Citește eticheta cu informații despre medicamente OTC , de asemenea, evită să bei alcool sau să iei medicamente pentru somn în timp ce utilizezi antihistaminice. Aceste combinații pot crește efectele sedative ale antihistaminicelor.

Pentru a evita problemele, urmează întotdeauna instrucțiunile de utilizare și citește avertismentele de pe ambalajul medicamentelor sau ind