Alimente bune pentru memorie. Consumă-le cât mai des!
Cercetările în nutriţie sugerează că hrana ar putea influenţa riscul de a dezvolta demenţă pe măsură ce înaintăm în vârstă. Este nevoie, aşadar, să-i dăm creierului un „combustibil“ sănătos, alcătuit din legume, fructe, grăsimi sănătoase şi alte alimente bogate în vitamine şi minerale.
Specialiştii de la Universitatea Harvard din SUA avertizează că dietele bogate în colesterol şi grăsimi nesănătoase ar putea accelera formarea plăcilor beta-amiloide, depozite de plăci de proteine, care sunt asociate cu distrugerea celulelor creierului, aspect specific bolii Alzheimer. Un studiu publicat în revista „Analele de neurologie” arată că persoanele care au consumat cele mai multe grăsimi saturate (ca de pildă, carne roşie şi unt) au avut rezultate mai slabe la testele de gândire şi de memorie.
Legume cu frunze verzi
Varza, spanacul, broccoli şi alte legume cu frunze verzi sunt bogate în substanţe nutritive necesare pentru menţinerea sănătăţii creierului, cum ar fi vitamina K, luteină, folaţi, betacaroten. Consumul regulat poate ajuta la încetinirea declinului cognitiv.
Peştele gras
Este o sursă excelentă de acizi graşi Omega-3, un tip de grăsimi sănătoase. Specialiştii au găsit o asociere între acizii graşi Omega-3 şi un nivel scăzut de plăci de proteine (beta-amiloide), dăunătoare creierului. Consumă peşte cel puţin de 2 ori pe săptămână, în special din cel gras: somon, sardine, ton, anşoa, hering, macrou. Alte surse bune de acizi graşi Omega-3 sunt seminţele de in, avocadoul, nucile. Cere sfatul medicului în privinţa administrării de suplimente de acizi graşi esenţiali Omega-3.
Citeste si: Dieta potrivită dacă ai hipertensiune
Fructele de pădure
Flavonoidele sau pigmenţii naturali care le conferă fructelor culoarea intensă pot contribui la îmbunătăţirea memoriei. Murele, afinele, coacăzele negre, zmeura sunt o sursă bogată de antocieni şi alte flavonoide cu proprietăţi puternic antioxidante, care pot sprijini funcţia de memorie. Poţi consuma fructele fie proaspete, fie după ce le-ai decongelat.
Cafeaua sau ceaiuri care conţin cofeină
Cafeina din ceaşca de cafea sau de ceai ar putea oferi mai mult decât un simplu impuls de concentrare pe termen scurt. Ar putea ajuta, de asemenea, la consolidarea noilor amintiri, potrivit unor cercetări. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins din SUA le-au cerut participanţilor să observe o serie de imagini şi apoi să ia fie un placebo, fie 200 mg de cofeină. Mai mulţi participanţi din grupul consumatorilor de cofeină au reuşit să identifice corect imaginile în ziua următoare.
Nucile şi seminţele
Sunt surse excelente de proteine şi grăsimi sănătoase. Nucile sunt bogate într-un anumit tip de acid gras esenţial Omega-3, acidul alfa-linolenic (ALA), care ajută la scăderea tensiunii arteriale şi protejează arterele. Este benefic atât pentru sănătatea inimii, cât şi a creierului. În plus, nucile, sursă bună de vitamina E, ar putea ajuta la prevenirea declinului cognitiv, în special la vârstnici.
INFO
Alte alimente pe care să le introduci în dieta zilnică sunt: cerealele integrale (inclusiv paste şi orez integrale), roşii, ouă, seminţe de dovleac, salvie, turmeric, ciocolată neagră, portocale.
Alte modalităţi de a-ţi proteja memoria
- Atenţie la consumul de zahăr, mezeluri, făină, alcool.
- Nu uita de sport! Un minimum de 3 plimbări pe săptămână are efecte benefice asupra sănătăţii.
- Renunţă la fumat.
- Programează-te pentru un control de rutină. Astfel, vei afla cum să-ţi menţii o greutate normală.