4 motive să mănânci mai multe legume
Motive să mănânci mai multe legume. Te ajută să rămâi sătul mai mult timp
Şi dacă eşti la regim, şi dacă nu eşti, simţi nevoia să te saturi atunci când iei masa şi nu vrei să ţi se facă foame la o jumătate de oră după ce ai mâncat. Legumele conţin fibre şi apă care ajută la apariţia senzaţiei de saţietate, însă e bine să le consumi împrună cu proteine, care vor menţine senzaţia de saţietate pentru mai mult timp. De exemplu, la micul dejun poţi mânca o omletă cu spanac şi ridichi, alături de o felie de pâine de secară, la prânz, legume la grătar (vinete, dovlecei, ciuperci) cu brânză rasă şi seara o salată de ton cu roşii, ţelină, ceapă şi muştar.
Previn căderile de energie
Fibrele din legume ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, aşa că nu te vei simţi stors de energie. Mai ales după-amiaza apare o scădere a energiei şi o poftă de dulce, aşa că e bine să previi această situaţie cu un prânz bogat în legume asociate cu proteine: peşte la grătar cu lămâie, orez şi salată de varză sau un castron mare de salată verde, castraveţi, ardei gras şi cubuleţe de brânză, peste care se stoarce o jumătate de lămâie.
Motive să mănânci mai multe legume. Te ajută să slăbeşti
Deşi există studii care au arătat că legumele te ajută la slăbeşti, îţi poţi da seama şi singur de acest aspect dacă, timp de câteva zile, introduci mai multe legume în alimentaţie, alături de proteine slabe şi reduci porţia de carbohidraţi răi (pâine albă, produse de patiserie etc). Legumele au foarte puţine calorii, aşa că poţi să le mânânci în cantitate mare. Ca să le scoţi în evidenţă gustul, le poţi asezona cu suc de lămâie, puţină sare şi condimentele tale preferate.
Motive să mănânci mai multe legume. Contribuie la menţinerea stării de sănătate
Numeroase studii au arătat că o dietă bogată în legume de mai multe tipuri menţine colesterolul în limitele normale, scade riscul de rigidizare a arterelor şi poate preveni obezitatea şi bolile de inimă. De-a lungul unei zile încearcă să ai la fiecare masă legume diferite: dacă dimineaţa mănânci roşii, de exemplu, şi la prânz ardei, castraveţi, morcovi şi ţelină, la cină apelează la legume cu frunze verzi: spanac, varză, varză de Bruxelles, broccoli, ceapă verde, pătrunjel. Legumele verzi conţin vitamina C şi se potrivesc foarte bine, de exemplu, cu ouăle sau cu tofu, care conţin fier, potenţând astfel absorbţia fierului în organism.