Ai răcit? Iată ce trebuie să mănânci!

1 2 jpg jpeg

Chiar dacă iarna oferta de legume şi de fructe nu este la fel de bogată ca în restul anului, mizează pe citrice, pe morcovi şi pe kiwi, care energizează şi vitaminizează organismul.

Nu numai răceala, ci şi stresul şi poluarea cresc nivelul radicalilor liberi, care ne lasă pradă multor boli, inclusiv cancerului. Inamicii radicalilor liberi sunt antioxidanţii precum vitamina C, betacarotenul şi polifenolii, substanţe prezente în fructe şi legume.

La rândul lor, seleniul şi vitamina E sunt alţi antioxidanţi redutabili. Ouăle, carnea şi peştele sunt surse de seleniu, iar untul, migdalele şi uleiurile vegetale conţin vitamina E. Potrivit unui sondaj, 30% dintre noi avem un aport zilnic mai mic de 8 mg, în timp ce doza zilnică recomandată este de 12 mg.

Magneziul scurtează convalescenţa

Un alt element important de care ai nevoie pentru a te pune pe picioare după răceală sau gripă este magneziul, prezent în mere, smochine, sfeclă roşie, cartofi, ţelină, ficat şi ovăz. Această substanţă este indispensabilă pentru a transforma hrana în energie, iar carenţa ei poate accentua senzaţia de oboseală. Pentru o mai bună absorbţie a magneziului, ai grijă să nu-ţi lipsească din dietă alimente bogate în acid folic: legume verzi, banane, portocale, middale, lapte.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PLANTELE CARE TE PUN PE PICIOARE DUPĂ BOALĂ în noul număr Click! Sănătate!