Află ce spun ticurile despre tine!

1 2 jpg jpeg

T icuri, ritualuri, obsesii, superstiţii. Toate intră în aceeaşi categorie şi toate se accentuează în momente de tensiune sau în stări de anxietate. Dacă maniile celor din jur ne irită de cele mai multe ori, cele proprii ne liniştesc. Iată câteva dintre cele mai comune manii explicate de psihologi. Nu te simţi bine dacă nu bei 4 cafele pe zi.

Lipsă de încredere

Un consum excesiv de cafea este semn că ai nevoie de stimulente pentru a lupta împotriva anxietăţii şi a fricii. În general, maniacii cafelei nu au destulă încredere în ei şi încearcă să-şi dinamizeze Eu-ul cu ajutorul energizantelor.

Încerci să te impui

Când te joci cu părul, îl strângi sau îl dai pe spate, este semn că îţi doreşti de fapt să te joci cu interlocutorul tău, să ai o putere asupra lui. Acţionând în acest fel încerci să-ţi măreşti forţa personală.

Mai poţi citi şi:

- Am ticuri, dar ma tratez

- Cum reacţionezi la ticurile copilului

- Cum îl scapi pe copil de ticuri

Te speli pe mâini foarte des.

Experienţele cotidiene îţi provoacă neplăceri

Spălatul prea des al mâinilor poate însemna că încerci să scapi de ceea ce ai trăit în cursul zilei, că experienţele şi mediul în care îţi duci existenţa nu îţi sunt pe plac.

Frica de moarte

O persoană care ordonează încontinuu ceea ce găseşte în jur simte nevoia de a controla situaţia. În subconştientul ei este întipărită ideea că dacă totul este perfect, viaţa sa nu va mai fi în pericol.

Ai senzaţia că nu eşti înţeles

Această manie de a te juca cu diferite obiecte (cu pixul, cu bricheta, cu foile de hârtie) vorbeşte de cele mai multe ori despre frustrarea de a nu te simţi înţeles. Eşti dezamăgit că ideile tale nu sunt acceptate. Dar mai poate însemna, desigur, şi o plictiseală profundă.

Te simţi vulnerabil

Acest tic arată o nesiguranţă şi o neîncredere în propriile forţe. Te simţi vulnerabil, de unde această nevoie obsesivă de a te asigura că totul este în regulă.

Încerci să stabileşti o relaţie mai profundă

Dacă obişnuieşti să îl atingi pe cel cu care vorbeşti înseamnă că simţi nevoia să stabileşti o legătură mai apropiată cu acea persoană.

Mesteci aproape încontinuu gumă

Refuzul de a acţiona

În general, persoanele care au obiceiul să mestece des gumă se tem sau amână cât pot de mult să ia decizii. Ele preferă să „mestece“ lucrurile şi evită să acţioneze.

Nu te poţi abţine să desenezi pe o foaie albă

Nevoia de a-ţi comunica emoţiile

Semnificaţia mâzgălelilor variază în funcţie de locul în care sunt realizate pe pagină. Dacă desenezi pe centrul paginii, eşti o persoană destul de deschisă, dacă foloseşti partea stângă înseamnă că îţi este frică de viitor, iar dacă o foloseşti pe cea dreaptă înseamnă că simţi nevoia să-ţi comunici emoţiile. Dacă obişnuieşti să mâzgăleşti în josul foii, eşti o persoană cu picioarele pe pământ.

Click! de la cititori

De câte ori particip la o şedinţă, la serviciu, nu mă simt bine dacă nu desenez ceva pe o coală. Toţi colegii mei au observat acest lucru şi glumesc pe seama mea. Bănuiesc că este un semn al agitaţiei interioare.