Când pot apărea probleme de la lipsa vitaminei B12: simptomele care dau semnalul de alarmă

vitamina8 jpg

Deficiența de vitamina B12 poate declanșa diverse probleme de sănătate, asta dacă este lăsată netratată.

„Este important ca anemia cu deficit de vitamina B12 să fie diagnosticată și tratată cât mai curând posibil”, avertizează specialiștii „Deși multe dintre simptome se ameliorează odată cu tratamentul, unele probleme cauzate de afecțiune pot fi ireversibile dacă nu sunt tratate.  Dr. Sara Kayat explică cum resimte organismul această lipsă!

Partea înfricoșătoare a deficienței de vitamina B12 este că, cu cât o lași mai mult timp netratată, cu atât șansele de deteriorare permanentă sunt mai mari.

 „Deși unii pot avea o deficiență ușoară de B12 timp de mulți ani fără a dezvolta niciun simptom, la alții simptomele se pot agrava și, în cele din urmă, pot duce la leziuni ireversibile ale sistemului nervos” , spune Dr Sara Kayat.

Corpul are nevoie de vitamina B12 pentru a face față stresului și pentru ca sistemul nervos să funcționeze cât mai bine, așa că lipsa ei poate afecta și această zonă.

Și, ca și în cazul majorității vitaminelor, organismul tău nu este capabil să sintetizeze această vitamină de la sine. De aceea este important să îți asiguri aportul fie din dietă, fie din suplimente.

În timp ce cantitatea de B12 găsită în fructe și legume nu este suficientă pentru a-ți atinge obiectivul zilnic, există câteva opțiuni pe bază de plante care includ această vitamină.

De la extract de drojdie, la alimente fortificate, veganilor și vegetarienilor li se recomandă să se uite la etichetele nutriționale pentru a vedea câtă vitamină conțin alimentele lor.

Care sunt simptomele deficitului de vitamina B12

Deși această afecțiune poate provoca probleme grave, acest lucru nu se întâmplă fără ca organismul tău să dea alarma. Simptomele comune includ oboseală, dificultăți de respirație și senzație de leșin.

„Cu toate acestea, există o serie de semne mai puțin cunoscute, cum ar fi amorțeala, ace în mâini și picioare, depresie, tulburări de vedere,  durere , inflamație la nivelul gurii”.

Simptomele se dezvoltă de obicei treptat, dar se pot agrava atunci când afecțiunea nu este resimțită.

 „Dacă suferiți de oricare dintre aceste semne, este important să consultați medicul de familie, deoarece există o serie de afecțiuni diferite care pot provoca simptome similare”, adaugă specialistul

„Medicul îți va sugera un test de sânge pentru a vedea nivelul de vitamina B12”.

Din fericire, deficiența poate fi adesea detectată pe baza simptomelor sau în urma unui test de sânge.