Virus din familia COVID-19, descoperit în Rusia. Cât de îngrijorător este
Cercetătorii americani au descoperit că proteinele din virusul numit Khosta-2, descoperit la lilieci, pot infecta celulele umane şi că au rezistenţă atât la anticorpi, cât şi la serul primit de oamenii vaccinaţi anti-COVID-19.
Foto: Shutterstock
Khosta-2, care face parte din aceeaşi familie cu SARS-CoV-2, numită sarbecovirus, s-ar fi aflat în circulaţie încă din anul 2020. Până acum, nimic anormal, aceste specii de animale conținând multe virusuri descoperite de-a lungul timpului, informează tf1info.fr.
Cercetătorii de la Școala pentru Sănătate Globală, a Universității de Stat din Washington (WSU), au făcut însă descoperiri interesante legate de virusul Khosta-2, rezultatele fiind publicate în jurnalul PLoS Pathogens. Mai exact, acesta ar putea reprezenta o ameninţate pentru sănătate.
„Cercetarea noastră demonstrează în continuare că sarbecovirusurile care circulă în fauna sălbatică din afara Asiei, chiar și în locuri precum vestul Rusiei, unde a fost găsit virusul Khosta-2, reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru sănătatea globală și pentru campaniile de vaccinare în curs împotriva SARS-CoV-2”, a declarat unul dintre cercetători, Michael Letko, profesor de la Universitatea de Stat din Washington.
Khosta-2 are capacitatea nu numai de a se transmite la oameni, dar, de asemenea, poate „ocoli” protecţia imunitară oferită de vaccinurile actuale contra COVID-19. Pentru a ajunge la această concluzie, autorii studiului au verificat dacă serul pacienților vaccinați împotriva COVID-19 a neutralizat Khosta-2. Rezultatul a fost negativ.
Specialiştii au descoperit virusurile Khosta-1 şi Khosta-2 la lilieci din Rusia, la sfârşitul anului 2020, dar nu au crezut că acestea ar fi problematice. Khosta-1 nu ar reprezenta o ameninţare pentru oameni, însă Khosta-2 ar putea pune câteva probleme.
Riscuri în cazul mutaţiilor?
„Este îngrijorător faptul că în natură circulă virusuri care se pot lega de receptorii umani și nu sunt neutralizați de răspunsurile actuale la vaccin”, a declarat Michael Letko. Specialistul ne linişteşte totuşi şi spune că virusul Khosta-2 nu pare să provoace forme grave în cazul oamenilor. Cu toate acestea, severitatea unei boli cauzate de un virus poate evolua în timp, ca şi la COVID-19, prin mutaţiile care apar. „Când coronavirusurile înrudite intră în același animal și în aceleași celule, se pot recombina și produce un nou virus”, avertizează Michael Letko.
Vezi şi: Remedii cu efect antiviral. Plante care previn şi tratează infecţiile