Ve┼čti bune pentru pacien┼úii rom├óni cu hemofilie

Pacienţii din România care suferă de hemofilie A formă severă, care nu prezintă inhibitori de factor VIII, au acces începând cu această lună la un medicament inovator indicat ca tratament profilactic de rutină pentru episoadele de sângerare, indiferent de vârstă.

image

Pacienţii cu hemofilie A care prezintă inhibitori de factor VIII, o formă mai gravă a bolii, beneficiază deja de acest tratamen din cursul anului 2021.

Hemofilia A este o boală ereditară gravă a sângelui, care face ca sângele unei persoane să nu se coaguleze corect, ducând la sângerări incontrolabile, ce pot avea loc spontan sau în urma unor traumatisme minore. La o persoană sănătoasă, proteinele numite factori de coagulare lucrează împreună pentru a forma un cheag de sânge și a opri sângerarea. Persoanele cu hemofilie A nu au suficient sau deloc factorul de coagulare numit factorul VIII. Lipsa acestui factor împiedică coagularea normală a sângelui.

Acest tratament este prima terapie pentru aceasta boal─â care se poate administra subcutanat, la un interval s─âpt─âm├ónal, bi-lunar sau lunar. Medicamentul este aprobat ├«n peste 100 de ┼ú─âri pentru tratarea pacien┼úilor cu hemofilie A care prezint─â inhibitori de factor VIII ┼či ├«n peste 90 de ┼ú─âri pentru pacien┼úii diagnostica┼úi cu forma bolii care nu prezint─â inhibitori ├«n timp ce peste 12.500 de pacien┼úi au fost trata┼úi la nivel mondial cu aceast─â molecul─â.

ÔÇŁFlexibilizarea modului ┼či a intervalului de administrare oferit de acest tratament poate contribui la reducerea poverii bolii pentru pacien┼úi ┼či cre┼čterea aderen┼úei la tratament, un obiectiv foarte important pentru managementul optim al hemofiliei ├«n Rom├óniaÔÇŁ, a declarat prof. dr. Margit ╚śerban, Spitalul Clinic de Urgen┼ú─â pentru copii ÔÇťLouis ┼óurcanuÔÇŁ, Timi┼čoara ┼či Membru al Boardului Na┼úional "Hemofilia - o prioritate ├«n asisten┼úa medical─â din Rom├ónia".

ÔÇ×Hemofilia A are un impact major asupra calit─â╚Ťii vie╚Ťii pacien╚Ťilor ca urmare a multiplelor restric╚Ťii, a episoadelor de s├óngerare, a intern─ârilor repetate ├«n spital, a administr─ârilor intravenoase ┼či a apari╚Ťiei complica╚Ťiilor. Ne bucur─âm acum c─â ┼či pacien┼úii cu aceast─â boal─â ├«n forma f─âr─â inhibitori au acces la acest tratament. Medicina a evoluat contant, beneficiile sunt evidente, iar pentru pacien╚Ťii cu hemofilie reprezint─â o reala ╚Öans─â s─â duc─â o via╚Ť─â c├ót mai normal─âÔÇŁ, a declarat Daniel Andrei, pre╚Öedinte Asocia╚Ťia Rom├ón─â de Hemofilie.  

ÔÇ×Principalul obiectiv al tratamentului ├«n hemofilie este reducerea num─ârului ╚Öi severit─â╚Ťii episoadelor hemoragice, dat fiind c─â doar un singur eveniment hemoragic poate provoca leziuni ireversibile. Aceste noi terapii intrate pe pia┼ú─â permit o gestionare mult mai bun─â a manifest─ârilor bolii pentru mai mul┼úi pacien┼úi, ceea ce ne d─â speran┼ú─â ca putem transforma hemofilia dintr-o boal─â amenin╚Ť─âtoare de via╚Ť─â ├«ntr-o afec╚Ťiune cronic─â, cu o speran╚Ť─â de via╚Ť─â aproape normal─âÔÇŁ, a declarat Nicolae Oniga, pre┼čedintele Asocia┼úiei Na┼úionale a Hemofilicilor din Rom├ónia.

Potrivit statisticilor, ├«n Rom├ónia, peste 1.600 de persoane tr─âiesc cu hemofilie de tip A, cea mai des ├«nt├ólnit─â form─â a bolii. Dintre ace┼čtia, aproximativ 7% sufer─â de forma de boal─â care prezint─â inhibitori la terapia cu ├«nlocuitor de factor VIII.

Cite┼čte ┼či: Cum recuno┼čti hemofilia