Hemofilia poate fi ţinută sub control dacă este tratată corect

1 2 jpg jpeg

Participan┼úii la dezbatere au precizat c─â lipsa de informare, non-aderen┼úa la tratament, dar ┼či lipsa centrelor de specialitate sunt probleme cu care se confrunt─â pacien┼úii cu

.

Nicolae Oniga, pre┼čedintele Asocia┼úiei Na┼úionale a Hemofilicilor din Rom├ónia, a declarat c─â aceast─â categorie de pacien┼úi a beneficiat ├«n ultimul timp de anumite avantaje din partea autorit─â┼úilor, ├«ns─â se confrunt─â ├«n continuare cu o serie de probleme date de lipsa de informare, non-aderen┼úa la tratament, dar ┼či de lipsa centrelor de specialitate.

ÔÇ×Este cazul s─â fim ┼či optimi┼čti, pentru c─â hemofilia a beneficiat ├«n ultimii ani de ni┼čte avantaje ┼či men┼úionez doar faptul c─â ├«n 2017, bugetul pentru tratarea hemofilicilor din Rom├ónia a fost crescut de trei ori ┼či jum─âtate. Aceasta este o boal─â tratabil─â ┼či poate fi ┼úinut─â sub control dac─â este tratat─â corect. Sunt foarte mul┼úi dintre noi care nu sunt complian┼úi la tratament. Sunt reticen┼úi din multe motive. Hemofilia trebuie tratat─â corect ┼či, ├«n clipa c├ónd este tratat─â corect, se rezolv─â foarte multe problemeÔÇŁ, a declarat Nicolae Oniga.

Directorul Centrului de Hematologie ┼či Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Daniel Coriu, a afirmat c─â exist─â finan┼úare, dar aceasta nu rezolv─â toate problemele.

ÔÇ×Nu finan┼úarea rezolv─â toate problemele. Sistemul medical trebuie s─â fie preg─âtit, trebuie s─â avem profesioni┼čtii capabili s─â rezolve problemele ┼či s─â utilizeze eficient resursele, pentru c─â noi nu vorbim acum numai de a cheltui bani, ci trebuie s─â vorbim despre o utilizare corect─â ┼či eficient─â a acestor resurse. Din nefericire, cu excep┼úia centrelor mari, ├«n mare parte a ┼ú─ârii pacien┼úii nu sunt informa┼úi, nu ├«┼či cunosc boalaÔÇŁ, a explicat medicul.

Potrivit acestuia, o alt─â problem─â este reprezentat─â de non-aderen┼úa ┼či non-complian┼úa la tratament.

ÔÇ×O alt─â problem─â legat─â de pacien┼úi este lipsa suportului psiho-economic. Cred c─â am avea nevoie de psihologi specializa┼úi ├«n acest domeniu. Mul┼úi pacien┼úi sunt asista┼úi sociali, nu au posibilitatea nici s─â ajung─â la cel mai apropiat centru care s─â le ofere ajutor medical necesarÔÇŁ, a spus Coriu.

├Än cadrul aceleia┼či dezbateri, directorul de programe curative al Casei Na┼úionale de Asigur─âri de S─ân─âtate, Oana Costan, a precizat c─â bugetul alocat tratamentului pentru hemofilie a crescut de la aproximativ 30 de milioane de lei ├«n 2013, la peste 179 de milioane lei anul acesta.

Hemofilia este o boală ereditară care se manifestă prin tulburări de coagulare a sângelui. Afecţiunea este mai des întâlnită în rândul bărbaţilor decât a femeilor.