Hemofilia poate fi ţinută sub control dacă este tratată corect

1 2 jpg jpeg

Participanţii la dezbatere au precizat că lipsa de informare, non-aderenţa la tratament, dar şi lipsa centrelor de specialitate sunt probleme cu care se confruntă pacienţii cu

.

Nicolae Oniga, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România, a declarat că această categorie de pacienţi a beneficiat în ultimul timp de anumite avantaje din partea autorităţilor, însă se confruntă în continuare cu o serie de probleme date de lipsa de informare, non-aderenţa la tratament, dar şi de lipsa centrelor de specialitate.

„Este cazul să fim şi optimişti, pentru că hemofilia a beneficiat în ultimii ani de nişte avantaje şi menţionez doar faptul că în 2017, bugetul pentru tratarea hemofilicilor din România a fost crescut de trei ori şi jumătate. Aceasta este o boală tratabilă şi poate fi ţinută sub control dacă este tratată corect. Sunt foarte mulţi dintre noi care nu sunt complianţi la tratament. Sunt reticenţi din multe motive. Hemofilia trebuie tratată corect şi, în clipa când este tratată corect, se rezolvă foarte multe probleme”, a declarat Nicolae Oniga.

Directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Daniel Coriu, a afirmat că există finanţare, dar aceasta nu rezolvă toate problemele.

„Nu finanţarea rezolvă toate problemele. Sistemul medical trebuie să fie pregătit, trebuie să avem profesioniştii capabili să rezolve problemele şi să utilizeze eficient resursele, pentru că noi nu vorbim acum numai de a cheltui bani, ci trebuie să vorbim despre o utilizare corectă şi eficientă a acestor resurse. Din nefericire, cu excepţia centrelor mari, în mare parte a ţării pacienţii nu sunt informaţi, nu îşi cunosc boala”, a explicat medicul.

Potrivit acestuia, o altă problemă este reprezentată de non-aderenţa şi non-complianţa la tratament.

„O altă problemă legată de pacienţi este lipsa suportului psiho-economic. Cred că am avea nevoie de psihologi specializaţi în acest domeniu. Mulţi pacienţi sunt asistaţi sociali, nu au posibilitatea nici să ajungă la cel mai apropiat centru care să le ofere ajutor medical necesar”, a spus Coriu.

În cadrul aceleiaşi dezbateri, directorul de programe curative al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Oana Costan, a precizat că bugetul alocat tratamentului pentru hemofilie a crescut de la aproximativ 30 de milioane de lei în 2013, la peste 179 de milioane lei anul acesta.

Hemofilia este o boală ereditară care se manifestă prin tulburări de coagulare a sângelui. Afecţiunea este mai des întâlnită în rândul bărbaţilor decât a femeilor.