Cum recuno┼čti hemofilia

1 2 jpg jpeg

Un bolnav de hemofilie, dac─â se taie poate s├óngera necontrolabil, s├óngelui lui lipsindu-i elementele care duc la coagulare. S├ónger─ârile nu sunt doar externe, ci pot fi ┼či interne (├«n zona genunchilor, a ├«ncheieturilor de la m├óini sau a coatelor).

La nivel mondial, peste 320.000 de persoane trăiesc cu hemofilie de tip A, cea mai frecventă formă a bolii. Lipsa factorului de coagulare numit factor VIII împiedică coagularea normală a sângelui la unii bolnavi diagnosticaţi cu hemofilie A.

├Än mod normal, proteinele numite factori de coagulare lucreaz─â ├«mpreun─â pentru a forma un cheag de s├ónge ┼či a opri s├óngerarea.

În funcţie de activitatea restantă a factorului deficitar,

poate fi sever─â, moderat─â ┼či u┼čoar─â. Ast─âzi, tratamentele eficiente, dar restrictive, pot opri s├óngerarea ┼či pot limita leziunile.

Persoanele care sufer─â de hemofilie pot prezenta at├ót s├ónger─âri interne, c├ót ┼či externe. Apar ├«n rezultatul traumatismelor minore sau interven┼úiilor chirurgicale. De asemenea, pot interveni ├«n absen┼úa traumei, ├«n formele grave ale bolii.

Dac─â s├ónger─ârile apar de mai multe ori la nivelul aceleia┼či articula┼úii, aceasta poate deveni dureroas─â. S├ónger─ârile repetate pot cauza artrit─â. Persoanele cu hemofilie nu s├óngereaz─â mai rapid dec├ót este normal, ci pentru o perioad─â mai mare de timp.

Hemofilia la copii se manifest─â prin v├ón─ât─âi pe piept, fese ┼či pe spate. ├Än cazul adul┼úilor, apar ┼či alte semne precum prezen┼úa unor echimoze mari, durere articular─â sau prezen┼úa s├óngelui ├«n urin─â. ├Än unele cazuri, ├«ns─â, hemofilia poate s─â nu prezinte simptome mult timp.

Hemofilia ├«n form─â sever─â este u┼čor de diagnosticat, ├«nc─â din primul an de via┼ú─â. Cu toate acestea, formele u┼čoare pot fi depistate doar la v├órsta de adult. Se testeaz─â ├«n laborator, prin intermediul unei analize de s├ónge, pentru a m─âsura cantitatea de factori ai coagul─ârii.

Pacien┼úii cu hemofilie trebuie s─â aib─â grij─â de s─ân─âtatea lor ÔÇô s─â men┼úin─â o greutate constant─â ┼či s─â evite acumularea de s├ónge ├«n articula┼úii, precum ┼či eforturile intense.

Hemofilia poate ap─ârea, uneori, chiar dac─â nu exist─â cazuri ├«n familie ┼či atunci poart─â numele de hemofilie sporadic─â.