Ce avantaje impresionante ai dacă mănânci pepene des

Răcoritor și hidratant, pepenele verde este gustarea ideală mai ales vara. Îți potolește pofta de dulce și de sete, fiind plin de vitamine și minerale care aduc beneficii organismului.

pepene jpg

Pepenele verde este constituit în proporție de 95% apă și are un gust savuros, datorat substanțelor aromatice din componenţa lui, care stimulează papilele gustative. O cană cu pepene (152 g) conține doar 46 de calorii și este sățioasă, ceea ce înseamnă că te poate ajuta să slăbești. În plus, acest fruct vine la pachet cu următoarele substanțe nutritive: vitamina A, care îmbunătățește vederea, vitamina B1, care ajută organismul să transforme alimentele în energie, vitamina C, benefică la întărirea imunității, magneziu, care susține nivelul muscular și sistemul circulator, și potasiu, un element esențial pentru creștere și dezvoltare.

Citeşte şi: Cât de sănătos este să înghiți semințele de pepene roșu?

Menţine sănătatea inimii

Pepenele verde conține licopen, o substanță care te ajută să reduci colesterolul rău (LDL) din sânge și care previne daunele cauzate de nivelul crescut al acestei grăsimi. Este bine ca persoanele hipertensive să consume pepene verde, deoarece scade și tensiunea arterială. În plus, acest fruct conține și vitamine benefice pentru inimă, precum vitaminele A, B6 și C.

Are grijă de vedere

O singură felie medie de pepene verde oferă între 9 și 11% din cantitatea zilnică de vitamina A, un nutriment cheie pentru sănătatea ochilor. De asemenea, licopenul din compoziția acestui fruct, datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare, previne degenerescența maculară, o afecțiune în care se deteriorează macula, o zonă aflată în centrul retinei.

Menține frumusețea pielii

Vitaminele A, B6 și C din pepenele verde ajută pielea să fie netedă, suplă și strălucitoare. În plus, licopenul protejează pielea din interior împotriva razelor ultraviolete. Cantități mari de licopen se găsesc și în roșii și grepfrut. Dacă ai pielee uscată, amestecă 1 lingură de suc de pepene verde natural cu aceeași cantitate de iaurt grecesc. Aplică pe ten, lasă să acționeze 10 minute, curăță cu o dischetă demachiantă și clătește cu apă.

Ameliorează durerile musculare

Pepenele roșu este o sursă bogată de citrulină, un aminoacid care îmbunătățește performanța sportivă și reduce durerea musculară. Un studiu a constatat că pepenele verde, consumat timp de cel puțin 7 zile, a îmbunătățit performanța aerobă a sportivilor, prin creșterea producției de oxid nitric în corp. Oxidul nitric este un neurostransmițător din celulele nervoase care controlează starea de sănătate a arterelor și odihna.

Îmbunătățește digestia

Pentru că pepenele roșu conține apă și fibre, acest fruct susține sănătatea intestinală, prin prevenirea constipației și prin promovarea regularității mișcărilor intestinale. De altfel, pepenele are și proprietăți diuretice. Ceea ce înseamnă că poate fi folosit la eliminarea excesului de apă și sare din organism.

Ştiai că...

...în unele regiuni, pepenele roșu mai este cunoscut și drept harbuz, lubeniță și curcubete.  

INFO

Dacă ai probleme cu silueta, consumă pepene roșu cu măsură! Ideal este să mănânci 1-2 felii de pepene pe zi.