Tehnologie modernă care previne căderea părului în timpul chimioterapiei

Cel mai vizibil efect secundar al chimioterapiei este căderea părului, care are cel mai puternic impact la nivel psihologic asupra pacienților. Un studiu realizat de medicii oncologi clujeni arată că alopecia poate fi stopată cu ajutorul unei tehnologii medicale revoluționare.

image

Sistemul, care a fost brevetat atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii, a fost primul dispozitiv de acest fel aprobat de FDA (n.r. Food and Drug Administration) pentru toți pacienții cu tumori solide. Inițial, tehnologia a fost implementată doar pentru pacientele care sufereau de cancer mamar, însă rezultatele încurajatoare au determinat extinderea studiilor clinice și includerea pacienților cu diverse tipuri de tumori solide la care s-a administrat chimioterapie cu risc de alopecie. De altfel, în 2020, Societatea Europeană de Oncologie (ESMO) a actualizat ghidurile incluzând acest sistem în recomandările pentru prevenția alopeciei induse de chimioterapie.

Citeşte şi: Ajutoare din natură în lupta cu pierderea părului

Un studiu efectuat la Cluj-Napoca de către echipa de medici formată din Dr. Andrea Onisim, Dr. Adina Sabău, Dr. Andrada Ciucă și Dr. Adrian Udrea, în perioada ianuarie 2018 - decembrie 2020, la care au participat 113 pacienți diagnosticați cu diferite tumori solide, a evidențiat efectele pozitive ale sistemului DigniCap. Astfel, 72.3% dintre pacienți și-au pierdut părul în proporție de doar 50% sau mai puțin. Dintre aceștia, 91.2% erau femei diagnosticate cu cancer la sân (49.6%) sau cancere ginecologice (27.4%). Un grad mai mare de pierdere a părului a fost observat în cazul pacienților din cadrul clinicii care au urmat chimioterapie bazată pe antracicline, au arătat rezultatele studiului.

Sistemul de răcire a scalpului a fost utilizat în ziua administrării chimioterapiei, de la primul ciclu și până la finalul tratamentului sau înainte de încheierea acestuia în cazul în care rezultatele nu au fost satisfăcătoare. Sistemul este format dintr-o cască din silicon în care un lichid de răcire este recirculat prin două canale conectate prin senzori la o unitate de răcire și control. Procedura este începută cu aproximativ o jumătate de oră înaintea inițierii tratamentului pentru ca adaptarea scalpului la o temperatură scăzută să se facă gradual, în final temperatura ajungând la 3-5 grade. Aceasta este menținută pe tot parcursul administrării chimioterapiei și apoi pentru încă 90-120 de minute, în funcție de doza și de tipul de citostatic. Tot acest proces determină o constricție a vaselor de sânge de la nivelul scalpului astfel încât diviziunea celulelor foliculilor piloși este mult redusă, devenind astfel mai puțin vulnerabile la efectele chimioterapiei.

Citeşte şi: Cancerul de col uterin: simptomele care trebuie să ne dea de gândit. Ce spune medicul

În concluzie, studiul a evidențiat faptul că sistemul previne în proporție semnificativă căderea părului, astfel că recomandarea medicilor este ca această tehnologie să fie inclusă ca măsură de îngrijire complementară pentru pacienții diagnosticați cu tumori solide cărora le este administrată chimioterapie ce poate provoca pierderea podoabei capilare.