Tehnologie modernă care previne căderea părului în timpul chimioterapiei

Cel mai vizibil efect secundar al chimioterapiei este c─âderea p─ârului, care are cel mai puternic impact la nivel psihologic asupra pacien╚Ťilor. Un studiu realizat de medicii oncologi clujeni arat─â c─â alopecia poate fi stopat─â cu ajutorul unei tehnologii medicale revolu╚Ťionare.

image

Sistemul, care a fost brevetat at├ót ├«n Europa, c├ót ╚Öi ├«n Statele Unite ale Americii, a fost primul dispozitiv de acest fel aprobat de FDA (n.r. Food and Drug Administration) pentru to╚Ťi pacien╚Ťii cu tumori solide. Ini╚Ťial, tehnologia a fost implementat─â doar pentru pacientele care sufereau de cancer mamar, ├«ns─â rezultatele ├«ncurajatoare au determinat extinderea studiilor clinice ╚Öi includerea pacien╚Ťilor cu diverse tipuri de tumori solide la care s-a administrat chimioterapie cu risc de alopecie. De altfel, ├«n 2020, Societatea European─â de Oncologie (ESMO) a actualizat ghidurile incluz├ónd acest sistem ├«n recomand─ârile pentru preven╚Ťia alopeciei induse de chimioterapie.

Cite┼čte ┼či: Ajutoare din natur─â ├«n lupta cu pierderea p─ârului

Un studiu efectuat la Cluj-Napoca de c─âtre echipa de medici format─â din Dr. Andrea Onisim, Dr. Adina Sab─âu, Dr. Andrada Ciuc─â ╚Öi Dr. Adrian Udrea, ├«n perioada ianuarie 2018 - decembrie 2020, la care au participat 113 pacien╚Ťi diagnostica╚Ťi cu diferite tumori solide, a eviden╚Ťiat efectele pozitive ale sistemului DigniCap. Astfel, 72.3% dintre pacien╚Ťi ╚Öi-au pierdut p─ârul ├«n propor╚Ťie de doar 50% sau mai pu╚Ťin. Dintre ace╚Ötia, 91.2% erau femei diagnosticate cu cancer la s├ón (49.6%) sau cancere ginecologice (27.4%). Un grad mai mare de pierdere a p─ârului a fost observat ├«n cazul pacien╚Ťilor din cadrul clinicii care au urmat chimioterapie bazat─â pe antracicline, au ar─âtat rezultatele studiului.

Sistemul de r─âcire a scalpului a fost utilizat ├«n ziua administr─ârii chimioterapiei, de la primul ciclu ╚Öi p├ón─â la finalul tratamentului sau ├«nainte de ├«ncheierea acestuia ├«n cazul ├«n care rezultatele nu au fost satisf─âc─âtoare. Sistemul este format dintr-o casc─â din silicon ├«n care un lichid de r─âcire este recirculat prin dou─â canale conectate prin senzori la o unitate de r─âcire ╚Öi control. Procedura este ├«nceput─â cu aproximativ o jum─âtate de or─â ├«naintea ini╚Ťierii tratamentului pentru ca adaptarea scalpului la o temperatur─â sc─âzut─â s─â se fac─â gradual, ├«n final temperatura ajung├ónd la 3-5 grade. Aceasta este men╚Ťinut─â pe tot parcursul administr─ârii chimioterapiei ╚Öi apoi pentru ├«nc─â 90-120 de minute, ├«n func╚Ťie de doza ╚Öi de tipul de citostatic. Tot acest proces determin─â o constric╚Ťie a vaselor de s├ónge de la nivelul scalpului astfel ├«nc├ót diviziunea celulelor foliculilor pilo╚Öi este mult redus─â, devenind astfel mai pu╚Ťin vulnerabile la efectele chimioterapiei.

Cite┼čte ┼či: Cancerul de col uterin: simptomele care trebuie s─â ne dea de g├óndit. Ce spune medicul

├Än concluzie, studiul a eviden╚Ťiat faptul c─â sistemul previne ├«n propor╚Ťie semnificativ─â c─âderea p─ârului, astfel c─â recomandarea medicilor este ca aceast─â tehnologie s─â fie inclus─â ca m─âsur─â de ├«ngrijire complementar─â pentru pacien╚Ťii diagnostica╚Ťi cu tumori solide c─ârora le este administrat─â chimioterapie ce poate provoca pierderea podoabei capilare.