Suplimentele utilizate frecvent, asociate cu un risc mai mare de cancer

pastile9 jpg

Piața suplimentelor alimentare este în plină expansiune, în ciuda faptului că este susținută de dovezi slabe. De exemplu, eficacitatea multivitaminelor este deschisă dezbaterii. În plus, cercetările publicate anul trecut au legat utilizarea multivitaminelor de un risc mai mare de cancer.

Multivitaminele sunt folosite de mulți pentru a completa orice vitamine sau minerale care ar putea lipsi din dieta lor de viață. După cum sugerează și numele, multivitaminele conțin o gamă largă de vitamine și minerale. Deși există un argument puternic pentru a lua multivitamine dacă acestea nu sunt obținute prin dietă, suplimentarea poate prezenta riscuri ascunse pentru sănătate.

Aceasta este concluzia unui studiu publicat anul trecut în  The Journal of Nutrition . Cercetarea a legat utilizarea multivitaminelor de un risc mai mare de a face anumite tipuri de cancer.

„Multivitaminele sunt printre cele mai utilizate suplimente în Statele Unite, dar eficacitatea lor în prevenirea cancerului rămâne neclară”, spun  cercetătorii studiului.

Ei au examinat 489.640 de participanți cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani. Cercetătorii s-au conectat la 11 tipuri de cancer pentru a identifica cancerele incidente.

Ei au luat în calcul potențialii factori de confuzie, cum ar fi vârsta, IMC, fumatul, activitatea fizică și utilizarea suplimentelor cu o singură vitamină/multivitamine.

Ce au aflat cercetătorii

Un risc general de cancer a fost observat la bărbații , nu la femeile, care au consumat zilnic una sau mai multe multivitamine în comparație cu neutilizatorii.

Administrarea mai multor multivitamine a fost, de asemenea, puternic asociată cu riscul de cancer orofaringian la femei.

Prin contrast, utilizarea zilnică de multivitamine a fost invers asociată cu riscul de cancer de colon la ambele sexe.

 „Am găsit puține dovezi care să susțină rolul jucat de multivitamine în prevenirea cancerului, cu excepția cancerului de colon, la ambele sexe”.

„În plus, au fost observate riscuri ușor mai mari de cancer general, de prostată și pulmonar, precum și de leucemie, pentru o utilizare mai mare a multivitaminelor la bărbați, cu un risc mai mare de cancer orofaringian la femei”.