Pierderea vederii: Patru alimente care pot duce la orbire

orbire jpg

Pierderea vederii subminează calitatea vieții, făcând chiar și cele mai simple sarcini dificile. Deși vederea tinde să slăbească pe măsură ce îmbătrânești, dieta poate accelera acest proces și, în unele cazuri, îl poate agrava. 

Potrivit expertului Sharon Copeland patru alimente pot stimula dezvoltarea degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD), care poate duce la orbire.

Pierderea vederii este o consecință a procesului de îmbătrânire, dar poate fi stimulată prin acele decizii alimentare proaste, conform lui Sharon Copeland.   „Cantitățile în exces de alimente îndulcite și carbohidrați rafinați (apar de obicei în dieta occidentală) pot provoca pierderea vederii”, spune Sharon.

„Unii dintre cei mai rafinați carbohidrați includ pâinea albă și pastele, precum și alimentele îndulcite, cum ar fi ketchup-ul și băuturile gazoase”, a spus ea.

„Toate astea sunt digerate rapid, ceea ce provoacă o creștere a zahărului din sânge", explică Copeland.

„Această creștere a zahărului din sânge poate duce la dezvoltarea degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD). Acesta este momentul în care se produce deteriorarea retinei”.

Degenerescența maculară provoacă orbire în câmpul vizual central și poate duce în cele din urmă la orbire.

„ Zahărul în exces din sânge poate provoca diabet de tip 2. Cei cu diabet zaharat pot dezvolta retinopatie diabetică, care poate cauza probleme la ochi.

„Cu cât glicemia rămâne necontrolată mai mult timp la persoanele diabetice, cu atât au mai multe șanse de a dezvolta probleme cu ochii”.

Potrivit lui Copeland, alte părți tipice ale dietei occidentale care vă pot afecta ochii includ carnea procesată, cum ar fi cârnații, slănina, șunca și carnea procesată.

„Acestă carne procesată conține multă sare. Excesul de sare și cofeina pot contribui la creșterea tensiunii arteriale”.

După cum a explicat expertul, retinopatia hipertensivă poate rezulta din hipertensiunea arterială și poate provoca leziuni ale vaselor de sânge la nivelul retinei.

Într-un raport de caz publicat în Annals of Internal Medicine, multe dintre aceste temeri au devenit realitate.

Un adolescent a orbit după ce ani de zile a mâncat mâncare nepotrivită.

Descoperirea i-a determinat pe oftalmologii din Bristol să vorbească despre pericolele care se ascund în spatele mâncării nepotrivite după ce au avut grijă de tânăr, a cărui stare s-a înrăutățit progresiv, până a dus la orbire.

Cercetătorii de la Bristol Eye Hospital au vorbit despre cazul unui pacient de 14 ani care și-a vizitat pentru prima dată medicul de familie plângându-se de oboseală.

Băiatul avea un indice de masă corporală (IMC) normal și nu lua medicamente.

Adolescentul a recunoscut că, de când a părăsit școala primară, a trăit dintr-o dietă compusă din cartofi prăjiți, chipsuri, pâine albă și carne procesată.

Deși avea un IMC normal și nu a luat niciun medicament, testele au descoperit că organismul avea deficiențe de vitamine , un nivel scăzut de vitamina B12 și anemie macrocitară - o afecțiune care crește numărul de celule peste normal.

În consecință, i s-au făcut injecții cu B12, i s-au dat suplimente și sfaturi dietetice - totuși nu a respectat tratamentul recomandat.

Un an mai târziu, tânărul s-a întors la spital pentru că avea o oarecare pierdere a auzului și tulburări de vedere, dar medicii nu au găsit o cauză.

Până la vârsta de 17 ani, „vederea pacientului s-a înrăutățit progresiv, până la orbire”, se arată în raport.

Băiatul a recunoscut că a evitat alimentele cu anumite texturi și a mâncat aceleași alimente nedorite timp de peste un deceniu.

Medicii au descoperit deficiențe de vitamina B12 și vitamina D, o densitate minerală osoasă redusă, niveluri scăzute de cupru și seleniu și un nivel ridicat de zinc.