Glaucomul, boala care se moștenește, dar nu are simptome. Explicațiile Dr. Monica Pop

glau jpg

Glaucomul poate duce la pierderea vederii dacă nu este diagnosticat la timp. Primul și cel mai important obiectiv în tratarea glaucomului este scăderea rapidă și eficientă a presiunii intraoculare.

"Glaucomul, apa neagră, cum este numit în popor, reprezintă tensiunea intraoculară peste valorile normale. Acestea se încadrează între 16 şi 21 mmHG. 

Există familii în care un părinte are glaucom şi copiii îl moştenesc. În alte familii, o parte din descendenţi (copii, nepoţi etc,) pot moşteni. Oricum, într-o familie în care există un membru cu glaucom primitiv, gena se moşteneşte şi oricare descendent poate face boala. 

Din acest motiv, toţi membrii unei familii în care unul a fost diagnosticat cu glaucom cronic trebuie să fie examinaţi după vârsta de 40 de ani şi chiar mai devreme. Este foarte important ca un pacient cu glaucom să fie diagnosticat în timp util pentru a  i se putea menţine vederea.

Din păcate, cel mai frecvent tip de glaucom şi anume glaucomul cronic simplu este asimptomatic” , a spus medicul oftalmolog Monica Pop la Antena3.

Pacientul nu are, însă, simptome, așa că ajunge târziu la medic.

“Durerile de cap sau de ochi nu arată glaucom. Ceea ce se modifică la început este câmpul vizual, care se îngustează, însă cum acest fenomen nu se întâmplă identic în acelaşi timp la ambii ochi, ochiul mai bun compensează şi pacienţii nu se gândesc să îşi acopere câte un ochi pentru a vedea cum văd cu fiecare în parte. 

Din păcate, vederea dispare ultima şi acest lucru este ireversibil. Vederea pierdută prin glaucom cronic simplu nu se mai poate recupera niciodată, cu niciun fel de tratament medical sau chirurgical”. 

Glaucomul cronic se instalează, cel mai frecvent, după vârsta de 40 de ani. Poate debuta însă și mai devreme. 

“Glaucomul cronic simplu nu dă dureri, lăcrimare, înroşire, nimic. De aceea este considerat "ucigaşul din umbră" al vederii, fiind una din cele mai grave boli din oftalmologie, cu o mare rată de orbire pe glob nediagnosticat şi tratat la timp.

Singura modalitate de a-l descoperi la timp este controlul de rutină. Mulţi pacienţi ajung la medic când deja au pierdut vederea sau mare parte din ea", precizează prof. dr. Monica Pop.

Glaucomul nu se vindecă, dar poate fi ținut sub control cu tratament.

"Glaucomul cronic nu se vindecă. Există însă în momentul de faţă multe medicamente eficiente (picături) care se pun de 1-2 ori pe zi în ochi şi menţin Tensiunea Intraoculară (TIO) la valori normale – dacă pacientul îşi face tratamentul corect, zilnic şi merge la control ori de câte ori este nevoie. Nimic mai grav! Tratamentul antiglaucomatos pentru acest tip de glaucom se face toată viața.

Mulţi pacienţi se prezintă la medic prea târziu, când o parte din vedere este deja pierdută prin distrugerea nervului optic, iar ei cred că au nevoie de ochelari sau că suferă de cataractă. 

Glaucomul absolut este ultimul stadiu al unui glaucom care la început era perfect tratabil. Glaucomul netratat poate duce la orbire definitivă!", precizează medicul oftalmolog Monica Pop.